Kuressaare–Tartu liini jääb teenindama vaid üks buss päevas

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Lux Expressi buss
Lux Expressi buss Foto: Sander Ilvest

Kui praegu sõidutab reisijaid Tartu ja Kuressaare vahet kaks bussifirmat – üks väljumine mõlemas suunas hommikul ja teine pärastlõunal –, siis veebruarist jääb liinile vaid Sarbuss. Lux Express on otsustanud majanduslikel põhjustel lõpetada.

Sarbuss väljub praeguse graafiku kohaselt hommikuti Kuressaarest kell 8.20 ning stardib Tartust saarele tagasi kell 15.50. Lux Expressi teenindada on hommikune väljumine Tartust Kuressaarde kell 7.10 ja kell 15.35 sõidetakse Kuressaarest taas Tartu poole.

Lux Expressi juhatuse liikme Paul Kristjan Lilje sõnul võtsid nad suvel üle Eesti Bussilt ühe Kuressaare–Tartu–Kuressaare liini, mille opereerimise on nad nüüd otsustanud siiski majanduslikel põhjustel lõpetada. Ta selgitas, et kahjuks ei võimalda praegune kommertsliinilubade korraldus paindlikult tegutseda. Sealhulgas ei saa katsetada erinevaid väljumisaegasid, vajadusel operatiivselt reageerida, sesoonsust ja ilmastikku arvesse võtta –näiteks ilusa suve korral jooksvalt väljumisi lisada jmt. Tema arvates võiks selline paindlikkus luua olukorra, kus reise teatud perioodidel pigem lisanduks.

"Tulevikku ei oska ennustada, kuid kuna õnneks ei ole Lux Express ainukene valdkonnas tegutsev ettevõte, siis loodetavasti sobib antud liin mõne meie konkurendi äri- ja opereerimise mudelisse paremini," lausus Lilje.

"Minu arusaamise järgi peaks just selliste vähesema reisijate huvi ja päevas ühe-kahe väljumisega liinide opereerimist toetama riik." - PAUL KRISTJAN LILJE

Bussifirma juht märkis, et tema arusaamise järgi peaks just selliste vähesema reisijate huvi ja päevas ühe-kahe väljumisega liinide opereerimist toetama riik. "Kahjuks on riigi liikuvusteenuste strateegia suurendada konkurentsi nendel liinidel - nagu näiteks Tallinn–Tartu-, Tallinn–Narva rongide lisamine, kus täna on eraettevõtted juba tublit tööd teinud ja teevad, ning seetõttu ei jää ka eraettevõtjatel muud üle, kui oma ressursid ses olukorras ellujäämisse suunata ning väiksema tuluga ja kahjumlikud liinid sulgeda."

Lilje sõnul plaanivad nad edaspidi katsetada Lux Ekspressi olemasolevate Kuressaare–Tallinna–Tartu liinide ühendamist. Ta möönis, et selline liin teeb küll reisi ajaliselt pikemaks. "Kuid ka tänane reis Kuressaare ja Tartu vahel kestab üle kuue tunni ehk ca pool kuni kolmveerand tundi ajalisa võiks olla Kuressaare ja Tartu vahet reisijatele kõigi mugavustega bussides vastuvõetav," arvas Lux Ekspressi juhatuse liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles