Volikogul täiendav salvestussüsteem

Mehis Tulk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HELIPROOV TEHTUD: Volikogu nõunik Andrus Lulla ei pidanud istungi eel uusi mikrofone üle kontrollima, kuna IT-spetsialistid olid need juba hommikul ära testinud.
HELIPROOV TEHTUD: Volikogu nõunik Andrus Lulla ei pidanud istungi eel uusi mikrofone üle kontrollima, kuna IT-spetsialistid olid need juba hommikul ära testinud. Foto: Maanus Masing

Saaremaa vallavolikogu istungeid salvestab eilsest täiendav audio-videosüsteem, et tagada rahvasaadikute töö täpne jäädvustamine.

AS-i Andmevara pakutav elektroonilise volikogu keskkonna VOLIS teenus on olnud heitlik ja katkestused sagedased. Volikogu esimees Tiiu Aro nentis, et augud ülekannetes või helis on tekitanud suisa vandenõuteooriaid kellegi karvasest käest, kes püüab olulisi või kriitilisi momente volikogus avalikkuse eest just nagu varjata. “On olnud nii mõnegi suur soov tõlgendada seda pahatahtlikkusena, et keegi kusagil jälgib väga täpselt. Aga seda “kedagi” ei ole meie küll näinud,” kinnitas ta.

Et mitte hakata valla rahakotti koormama stenografistide koolitamisega, pakkusid valla IT-spetsialistid olukorra parandamiseks välja võimaluse paigaldada täiendavad audio-video salvestusseadmed. See ei sõltu Aro sõnul ei internetiühendusest ega Andmevara suutlikkusest VOLIS-e süsteemi terve istungi aja korralikult töös hoida. Ta lisas, et õige pea on lootus saada volikogu kasutusse ka senisest parem ülikiire internetiühendus.

Dubleerivat salvestust saab hiljem vaadata Youtube’i keskkonnas. “Meie jaoks on tähtis, et jääks jälg, mida saab vaidluste korral kasutada. Et ei oleks võimalik spekuleerida,” lausus Aro. 

Mis puudutab istungi stenogrammi, siis seda ei ole plaanis tegema hakata. Jätkuvalt jääb istungitest järele protokoll, kus on märgitud, kes mida tegi, kes küsis ja kes vastas, kuid teksti detailselt sellest ei leia. Täpse teksti tuvastamiseks tuleb seega kuulata-vaadata istungi salvestust.

Tänaseks on kõik volikogu liikmed VOLIS-e kasutamise Aro sõnul selgeks saanud ning istungite materjalide käsitlemine ja hääletamine toimub kõik elektroonilises keskkonnas. Samuti toimib võimalus osaleda volikogu istungil nö e-volinikuna ehk siis väljaspool volikogu saali viibides, kuid tegu on pigem erandi kui reegliga. “See ei asenda kohalviibimist. Silmast silma diskussioon on ikka  oluline lisaväärtus,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles