Ukrainas taas skandaal seoses Eurovisioniga

Urmas Kiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõppeval nädalal lahvatas Ukrainas suur skandaal Eurovisioni lauluvõistluse ümber. Siseriikliku vooru võitnud lauljanna Maruv vastas küll õigesti küsimusele, kellele kuulub Krimmi poolsaar, kuid peagi selgus, et varem on ta esinenud ka Venemaal. Ukraina peab seda vastuvõetamatuks. Lauljannat ennast on aga ärritanud talle pakutud lepingu sisu. “Mind vaat et sunnitakse tantsima mõne kõrge poliitiku sünnipäevapeol,” tsiteerib Rootsi päevaleht Dagens Nyheter (DN) Maruvi nördimust.

Dagens Nyheter kirjutab, et nädal tagasi võitis Maruv laulukonkursi, mida võib pidada Rootsi Melodifestivaleni Ukraina analoogiks. Tegemist on Eurovisioni konkursi siseriikliku vooruga. Võit on küll käes, ent sellest hoolimata Maruv Ukrainat lauluvõistluse lõppvoorus ei esinda. 

Ukrainas puhkes suur skandaal, kui selgus, et varem on Maruv andnud sageli kontserte Venemaal.

23. veebruaril toimus Ukrainas Eurovisioni rahvusliku vooru finaal. Sellel pidi selguma, kes esindab Ukrainat tänavusel Eurovisionil. Konkurssi kandis üle kommertslik telekanal STB programmi “Valik” raames. Hääletusel selgus, et võitjaks tuli lauljanna Maruv lauluga “Siren song”.

Selle nädala alguses selgus aga, et Maruvil ei lubata Ukrainat esindada Eurovisioni lauluvõistluse lõppvoorus, mis toimub maikuu keskel Iisraelis Tel Avivis. DN-i arvates on kõige põhjuseks poliitika – Krimm ja sõda Ida-Ukrainas on taas kord sekkunud muusikamaailma tegemistesse.

Poliitkorrektsus

Konkursi ajal istus žüriis 2016. aasta Eurovisioni võitja Džamala. Rootsi päevalehe andmetel oli just tema see, kes surus Maruvi otse-eetris vastu seina, küsides talt, kellele kuulub Krimm. Maruv pidas poliitilise tuleproovi vastu ja vastas, et loomulikult Ukrainale.

DN jätkab, et veidi enne hääletuse algust luges programmi juht Sergei Pritula ette teate, mis oli saabunud Ukraina avalik-õiguslikult telekanalilt NSTU. Just see telekanal vastutab Eurovisioni lõppvooru Ukraina ülekande eest. NSTU andis teada, et võib mitte kinnitada siseriiklikus voorus võitjaks tunnistatud isikut.

Skandaali põhjuseks oli, et Maruv on varem korduvalt esinenud Venemaal. Lisaks on Maruv allkirjastanud lepingu kontserniga Warner Music Russia. Veebilehe ESCKAZ.com andmetel olevat Maruvil lähiajal Venemaal kavas neli esinemist, sealhulgas kaks galakontserti.

Ukraina avalik-õiguslik telekanal NSTU ja riigi mõjuvõimsad poliitikud nõudsid, et lauljanna loobuks kohe esinemistest Venemaal. Ukraina asepeaminister Vjatšeslav Kirilenko kirjutas Twitteris pärast Maruvi võitu: “Ukrainat ei saa esindada laulja, kes annab kontserte agressor-riigis ja kavatseb nende kontsertidega jätkata ka tulevikus ega näe sellises tegevuses midagi kohatut. See tähendab, et otsus, kes esindab Ukrainat Eurovisionil pole kaugeltki veel langetatud.”

Maruv ei jäänud vastust võlgu. Facebookis ilmunud avalduses andis ta teada, et leping, mis võimaldaks tal Ukrainat Eurovisionil esindada, on ülekohtune. Ta kirjutas: “Leping keelab mul suhtlemise ajakirjanikega NSTU loata (mis on täielikus vastuolus sõnavabaduse ja inimõigustega).”

Lisaks pidavat lauljanna esinema kõikjal, kus telekompanii vaid soovib. “Teoreetiliselt võidakse mind sundida, et ma tantsiksin mõne poliitiku sünnipäeval... kui ma aga keelduksin, siis peaksin maksma trahvi suuruses kaks miljonit grivnat,” kirjutab Maruv. Tema sõnul tuli leping allkirjastada selle nädala esmaspäeval.

Kes ta on?

Maruv – sünninimega Anna Korsun. Sündinud 15. veebruaril 1992. aastal Ukrainas Dnipropetrovski oblastis. Praegu elab ja töötab Kiievis.

Ajavahemikus veebruar 2017 kuni märts 2018 tegutses Ukrainas nime Maruv all muusikaline projekt, milles Anna Korsun aktiivselt kaasa lõi. Möödunud kevadel andis ta aga ajakirjanikele intervjuu, milles teatas, et edaspidi esineb Maruvi nime all vaid tema.

2019. aasta 23. veebruaril võitis Maruv kindlalt Eurovisioni laulukonkursi siseriikliku vooru. Kuid tema osalemine lauluvõistluse lõppvoorus seati kohe kahtluse alla. Nimelt teatas Ukraina avalik-õigusliku ringhäälingu esindaja, et Maruv sõidab Iisraeli vaid juhul, kui ta allkirjastab lepingu, mille üks punkt keelab lauljannal esinemise Venemaal.

Selle nädala alguses selgus, et Maruv Iisraeli siiski ei sõida, kuna osapooled ei jõudnud lepingu tingimustes kokkuleppele.

Maruv lisas, et tema arvates on kõik see “ilmselge katse sundida mind keelduma oma maa esindamisest” ja et ta on “ukrainlanna, kes oma kodumaad sügavalt armastab”. 

DN kirjutab, et samas on ebaselge, kas kõnealuse lepingu tingimused erinevad eelnevate aastate lepingutest või käib jutt standardsest lepingust, mille on pidanud allkirjastama kõik need muusikud, kes on Ukrainat Eurovisionil esindanud varasematel aastatel.

Varasemad juhtumid

Sõda Ukraina ja Venemaa vahel on ka varem muutnud Eurovisioni lauluvõistluse poliitilise võitluse tallermaaks. Võtame näiteks aasta 2017, kui konkursi lõppvoor toimus Ukrainas. Toona pidi Venemaad esindama Julia Samoilova, kelle riiklik telekompanii valis välja ilma hääletuseta.

Samoiloval ei lubatud aga Ukrainasse siseneda, sest Kiievi võimukandjad kuulutasid ta ebasoovitavaks isikuks. Põhjus oli selles, et lauljanna oli varem kontsertidega esinenud annekteeritud Krimmis. Sinna sõitis ta aga otse Venemaalt ilma Ukraina valitsuse loata, mis on vastuolus Ukraina seadustega, kirjutab DN. Toona lõppes tüli sellega, et Venemaa otsustas Eurovisioni lõppvoorus üldse mitte osaleda.

Eurovisioniga seotud poliitilised skandaalid aastal 2019

Iisraeli ajalehe Haaretz andmetel on Prantsusmaa ähvardanud tänavust Eurovisioni lauluvõistlust boikoteerida. Säärase radikaalse sammu põhjuseks oli Iisraeli avalik-õigusliku ringhäälingu Kan projekt nimega “12 points” (“12 punkti”).

Selle avaüritus on kavandatud maikuusse. Kõnealuse seriaali süžee on välja mõeldud. Selle kohaselt plaanib Eurovisionil Prantsusmaad esindav laulja terroriakti korraldamist. Peategelast tutvustakse avalikkusele kui prantsuse-alžeeria geid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles