Abivallavanema kandidaat Jaan Leivategija: keskväljaku ehitamisel peavad kokkulepped pidama (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa abivallavanema kandidaadiks kinnitati Jaan Leivategija (paremal). Fotol ühes Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhi Mihkel Undrestiga.
Saaremaa abivallavanema kandidaadiks kinnitati Jaan Leivategija (paremal). Fotol ühes Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhi Mihkel Undrestiga. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
  • Keskerakonna pakkumine oli Leivategijale üllatus
  • Endine maasekretär on juba aastapäevad erakonna liige

Keskerakond pakub Saaremaa abivallavanemaks viimase Saare maavanema kohusetäitjana tegutsenud Jaan Leivategija kandidatuuri, mis sai ka koalitsiooninõukogu heakskiidu.

Senise ehitus- ja planeeringuala abivallavanema Mart Mäekeri tagasiastumise järel peeti võimaliku kandidaadi nime saladuses. Keskerakond käis eile toimunud koalitsiooninõukogus lauale üsna üllatusliku kaardi, kus peal pikaaegse riigiametniku Jaan Leivategija nimi. Saaremaa keskerakondlasi juhtiva Mihkel Undresti sõnul on kandidaat juba aastajagu päevi olnud ka Keskerakonna liige.

"Lähtusime sellest, et vallale paremat kui Jaan võtta ei ole," ütles Undrest Saarte Häälele pärast seda, kui oli hästi saladuses hoitud Leivategijat koalitsiooninõukogus tutvustanud. "Ta on kompetentne ja valdab teemat," lisas Undrest.

Koalitsiooninõukogus on kombeks, et isikute küsimuses üksteisele ettekirjutusi ei tehta. "Sellega (koalitsiooni arvamusega – toim) on kõik okei," kinnitas ka Undrest.

"Lähtusime sellest, et vallale paremat kui Jaan võtta ei ole," ütles Mihkel Undrest.

Naljakal kombel tõmbas värske kandidaat haneks ka teda oodanud ajakirjanikud. Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna Saare talituse juhatajana vallamaja ruumes töötava Leivategija jalutamises hoone koridoris ei osanud keegi midagi üllatavat näha. Ometi tuli Mihkel Undrest poole koosoleku pealt kavalalt muiates just koridori peale "Jaani otsima".

Jaan Leivategija ise tunnistas Saarte Häälele, et kuigi ta on erakonna liige, tuli pakkumine talle siiski veidi üllatusena. Kohe mees oma nõusolekut ei andnud, vaid võttis endale ka mõtlemisaja. Lõpuks otsustas suure osa oma karjäärist maavalitsuses õigusalal töötanud Leivategija omavalitsuspoliitikasse suunduda. "Teemadering oli maavalitsuses töötades laiem," jäi Jaan Leivategija delikaatseks, vastates küsimusele, et kas talituse juhataja töö muutus igavaks.

"Kindlasti ei saa abivallavanemana töötamine olema kerge," kinnitas Leivategija, viidates, et teda võlus võimaliku uue töökoha juures uus väljakutse. "See töö on pigem raske, kuid huvitav." Ehitus- ja planeeringualal tunneb Leivategija ennast kindlamana just viimases lõigus. Senine töö on teda palju kokku viinud just planeeringutega seotud õigusruumiga. Samas on tulnud kokku puutuda ka ehitusalaga. "Osakond on olemas, seal töötavad kompetentsed inimesed," kinnitas Leivategija, et hätta ta ei jää.

Kui Mart Mäeker ütles eelmisel neljapäeval tagasi astudes, et üheks põhjuseks olid probleemid Kuressaare keskväljaku ehitamisega, siis järgmisel nädalal volikogu heakskiitu saama minev Leivategija soovib ennast esmalt asjaga kurssi viia. Ta tahab tutvuda hankedokumentidega. "Kokkulepped peavad pidama ja töö valmima nii nagu lepingus kirjas," oli tema seisukoht, samas toonitas Leivategija, et täpsemalt saab ta ennast kurssi viia siis, kui on ametisse nimetatud.

Jaan Leivategija märkis huvitava asjaoluna, et on tegelikult varemgi omavalitsuses töötanud, nimelt tuli ta maavalitsusse Kuressaare valla juristi ametist.

Rohkem tagasiastumisi ei tule

Saarte Hääleni on jõudnud vihjeid, nagu oleks vallavalitsuse juhtkonda ootamas ees veelgi ametnike vahetusi. See olevat tulnud teemaks, kui valimiste järgselt koalitsiooniga kokku istuti ning taaskäivitust ja edasiminekut arutati. Lisaks on olnud ka kuulujutte, et vallavanem kavatsevat ise ametis lahkuda.

"Lahkumise plaane ei ole minul olnud," kinnitas vallavanem Madis Kallas Saarte Häälele. Samuti eitas ta seda, et on püüdnud teha koalitsioonipartneritele ettekirjutusi abivallavanema kohtade mehitamise osas. Iga erakond pakub tema sõnul oma inimesed ja koalitsioon kinnitab.

Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi ütles, et väga dramaatiline olukord siiski pole. Päris äraminekust pole Kallas tõepoolest rääkinud. Tema sõnul on vallavanem maininud võimalust korralda volikogus tema tööle usaldushääletus ja küsida uus mandaat, kuid nüüdseks on see teema maha maetud. Reformierakonna abivallavanemate lahkumist pole ka Tamkivi sõnul kategooriliselt nõutud.

Uute tuulte ja suundade kohta ütles Tamkivi, et ega tegelikult midagi muutu. Suur vald tuleb käima saada. "Meil on täna tegu ikkagi üleminekuperioodiga," nentis Tamkivi ja kordas oma ühinemise järgset tõdemust, et uue valla paika loksumiseks on aega neli aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles