Rahajagamine valla moodi: poole mängu pealt uued reeglid

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pxhere.com
  • Toetuse said ka mitmed projektid, mis ei olnud tegevustoetuse kõlbulikud.
  • Paljusid taotlusi toetati märkega, et edaspidi tuleb neil raha küsida mujalt.

Saaremaa vallavalitsus tunnistas, et paar nädalat tagasi palju arusaamatust tekitanud tegevustoetuste jagamisel ei lähtutud vaid etteantud tingimustest ning otsustati toetada ka teist tüüpi taotlusi.

Saaremaa valla tegevustoetuste jagamise komisjon otsustas pärast taotluste laekumist, et hindama ei hakata algselt määratud kriteeriumide järgi, kuna liiga palju taotlusi ei vastanud tegevustoetuse tingimustele. Lõpptulemusena saidki toetuse mitmed projektid, mis ei olnud oma olemuselt tegevustoetuse kõlbulikud.

Saaremaa vald jagas tegevustoetusteks üle 300 000 euro. Rahajagamise järgselt tekkis paljudel küsimusi, kuna mitmel puhul ei olnud toetussummat käsitletud tegevustoetusena ning näiteks ooperipäevadele ja Saaremaa rallile jagati välja ebaproportsionaalselt suuri summasid, mis tavapraktika järgi peaksid tulema hoopis otse vallaeelarvest.

Reeglid muutusid

Tegevustoetuste määramiseks on tegelikult olemas juhend, mis sätestab, et tegevustoetus on juriidilise isiku igapäevase tegevuse korraldamiseks ja tema kestva arengu tagamiseks antav toetus. Toetuste jagamiseks pandi kokku komisjon ja töötati välja ka vastavad punktisüsteemid.

“Seega, nagu selgus hindamiskomisjoni töö käigus, ei olnud kõiki nimetatud taotlusvooru esitatud taotlusi otstarbekas hinnata olemasoleva hindamismetoodika alusel, kuna sisult ei olnud teatud taotluste puhul tegemist tegevustaotlustega,” tunnistas Saarte Häälele valla arendus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Karin Närep

Karin Närep.
Karin Närep. Foto: Kristiina Maripuu

Tema sõnul vaadati nüüd lisaks ka valla 2019. aasta eelarve võimalusi ja seniseid toetamise praktikaid, samuti  esitatud taotluste eesmärki ja põhjendatust, sealhulgas kulude eelarve osas.

Vaid kaks nädalat varem oli Närepi ülemus abivallavanem Kristiina Maripuu rääkinud, et lähtuti vaid valla uuest mittetulundustegevuse toetamise korrast, mis võimaldab toetusi jagada ühtsetel alustel. “Tundub, et uus kord on hästi omaks võetud ning toetuse saajate nimekirja vaadates saab tõdeda, et toetatud on eri piirkondade suuremaid ja väiksemaid ettevõtmisi ning nii traditsioonilisi üritusi kui ka uusi algatusi,” lausus ta.

Saarte Häälele on mitmed taotlejad öelnud – seejuures tulevastele rahajagamistele viidates anonüümsust paludes –, et poole mängu pealt reeglite muutmine on täiesti vastu igasugust eetikat. “Milleks see hindamise kord siis loodi, kui komisjon sellega ei arvestanud,” imestas üks toetuse taotleja.

Võrdsed põhimõtted

Karin Närep ütles Saarte Häälele, et tegelikult pole vallal üldse mingit kohustust kehtestada täiendavat hindamismetoodikat. “Samas, kõigi taotluste hindamisel kehtisid võrdselt eelnimetatud põhimõtted,” õigustas Närep valla tegutsemist. 

Ta lisas, et kuna uue korra järgi toimus rahajagamine esmakordselt, siis sai kõigile taotlejatele öeldud, et esitagu nad oma soovid ka siis, kui meetme õigsuses kahtlevad. Kokku hinnati 113 taotlust, millest rahastamata jäi 34. Paljusid taotlusi toetati märkega, et edaspidi tuleb küsida mujalt ning mitmel puhul ei saanud projekt toetust samal põhjusel.

KOMISJON

2019. aasta tegevustoetuste taotluste hindamiskomisjoni moodustamisel oli põhimõtteks kaasata valdkondlike osakondade vastava valdkonna eksperdid, sh osakondade juhatajad, ning poliitilise tasandi esindajad (Saaremaa vallavolikogu kõigi fraktsioonide esindajad). Nimetatud põhimõtete eesmärk oli tagada hindamiskomisjoni pädevus ning kõigi taotluste võrdne ja õiglane hindamine.

Tiiu Aro – Saaremaa vallavolikogu esimees, komisjoni esimees

Marili Niits – Saaremaa valla abivallavanem

Heli Jalakas – Saaremaa vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna kultuurinõunik

Karin Närep – Saaremaa vallavalitsuse arendus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja

Liina Kohu – Saaremaa vallavalitsuse sotsiaalosakonna sotsiaaltoetuste nõunik

Tiit Põld – Saaremaa vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna vallavara peaspetsialist

Raivo Peeters – Saaremaa vallavalitsuse haridus- ja noorsootööosakonna juhataja

Merike Liiv – Saaremaa vallavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esindaja

Taavi Rauniste – Saaremaa vallavolikogu valimisliidu Saarlane fraktsiooni esindaja

Allikas: Saaremaa vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles