VÄINO VAHA 80: Spordihull jätkab vanaviisi, mitte aga samas tempos

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HEA ENESETUNNE: Osoonirikas õhk lausa kutsub jooksma. Metsaradadel jookseb täna 80-aastaseks saav Väino Vaha hea enesetunde saamiseks.
HEA ENESETUNNE: Osoonirikas õhk lausa kutsub jooksma. Metsaradadel jookseb täna 80-aastaseks saav Väino Vaha hea enesetunde saamiseks. Foto: Allan Mehik

“Mis spordihing, spordihull olen!” ütles Leisi keskkooli endine kehalise kasvatuse õpetaja ja kunagine direktor, Saaremaa spordihinge tiitliga tunnustatud Väino Vaha 2010. aastal.

“See pole mul enam hobi, see on nagu mingi kiiks,” mainis teenekas sporditegelane ja sportlane kaheksa aastat tagasi.

Täpselt samamoodi ütleb ta enda kohta nüüdki. Tõsi, jooksma ei lähe ta enam võidu nimel, vaid selleks, et tagada endale hea enesetunne. Hiljutisel pööripäevajooksul nautis Väino terviserajal taas toredat sportlikku seltskonda ja rahulolu. Peatselt läheb ta jälle starti, seekord orienteerumisrajale. Ees terendab Kuressaare linnajooks ja veel mitu traditsioonilist võistlust.

Juubilari elutöö on tehtud siiski õpetajana. Tema oskas õpilastesse spordihuvi sisendada. Õpetaja Vaha õpilased on nii Saare maakonnas kui ka üle Eesti saavutanud häid tulemusi mitmel alal.

Kodukohas on Leisi valla kultuuri- ja spordistipendiumiga tunnustatud spordihing aidanud korraldada võistlusi küll staadionil, suusa- ja jooksuradadel, palliväljakutel, olnud kohtunik Saaremaa velotuuridel ning teistel suurematel ja väiksematel võistlustel. Aastaid viis ta läbi mälumänge.

Hinnates spordivaldkonda maakonnas tervikuna, tõdeb kogenud spordijuht, et väikevaldade aegu oli sport rohkem au sees. “Iga tegija tunnetas valdadevahelist konkurentsi. Parema koha nimel pingutati. Nüüd on pinge langenud,” räägib juubilar. 

Väino Vaha sportimiseta elada ei oska. Saarte Häälele väitis ta mõned aastad tagasi: “Kui ma lähen jooksma, siis kuskil viie kilomeetri peal hakkab suur rahulolu, narkomaania.” Nõnda siis on jooksuveteran sõltlane, spordisõltlane. Teadagi on sõltuvusest väga raske vabaneda, aga niisugust sõltuvust võib ainult positiivselt tunnustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles