Muhu vallavanem ei kahetse iseolemist hetkekski

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raul Vinni

Muhu vallavanem Raido Liitmäe ütleb intervjuus Saarte Häälele, et pärast haldusreformi Eesti üheks väiksemaks omavalitsuseks jäänud Muhus on jätkuvalt kenasti ja tulevik paistab pigem helgetes värvides. Tema poolest võiks Muhu ja mandri vahele silla ka ehitada, kuigi tegelikult ta selle ehitamisse ei usu.

Justkui tuleviku märgina on vallavanem Raido Liitmäe laua peal virnas Muhu männaga kaunistatud Liiva uue keskväljaku, munitsipaalmaja ja ujula eskiisid-joonised.

Sarnaselt Kuressaarega on ka Liival käimas kõva keskväljaku ehitus. Ilma suuremate probleemideta vist?

Keskuse ehitus käib juba eelmisest aastast. Talv tegi muidugi oma pausi korra ja ega meil ajakava ei nõudnud ka talvel ehitamist. Nüüd on juba kuu aega ehitus jälle käinud.

Kas seda võib nimetada Muhu sajandi ehituseks?

Ma ei ütleks, et sajandi ehitus, aga eks ehitis või hoone on ju oluline omas ajas. Olimegi nii kaugele jõudnud, et Liiva on tormiliselt arenenud. Tuli mõelda, kuidas edasi.

Kas vallamaja plaanitakse ka Liiva keskusse kolida?

Ei ole veel otsustatud. Uue vallamaja ehitus ei ole lähiajal ilmselt reaalne. Kuid kui Liival hakatakse pakkuma äripindu, siis on käinud läbi mõte, et vallavalitsus võiks kasutada rendiruume.

Praegu, kui sa sõidad mööda siinseid tänavaid, siis arvaks, et see maja on üks eramu.

No nii ongi – me naerame ise, et see on Muhu üks väiksemaid hooneid. Paljud sõidavad vallamaja otsides hooldekodusse. See selline uuem ja uhkem maja.

Viimasel ajal on Muhus ehitamist jagunud. Noortekeskus sai alles hiljuti tehtud. Hooldekodu sai valmis, endise hooldekodu ruumidesse teete üürikorterid. 

Need ei ole veel valmis, tähtaeg on oktoobris. Sinna tuleb kaheksa täiesti uut korterit. Neid kortereid me kindlasti ei müü ja kasutame vastavalt vajadusele.

Paljud sõidavad vallamaja otsides hooldekodusse. See selline uuem ja uhkem maja.

Kellele need mõeldud on? Rääkisin mõni aeg tagasi Muhu kooli direktoriga, kes ütles, et uusi õpetajaid kooli võib-olla isegi tuleks, aga elada pole kusagil.

Need korterid ongi selleks. Näiteks praegu sai just meie uus lastekaitsetöötaja sinna elamispinna. Maja on tehtud KredExi toetusega, millel ongi selline suunitlus. Tundub, et üsna õigel ajal on meil selle ehitamisega hoog sees. Meie rahvaarv on olnud stabiilne, nii et siia tahetakse tulla, ja siis peab meil olema ka midagi pakkuda.

Oktoobris tuleb ühesõnaga suurem lindilõikamine.

Jah, nii korterid kui ka Liiva keskus valmivad oktoobris.

Vaatame tulevikku – mis edasi plaanis?

Väga oluline on jätkata mustkattega teedega. Liiva puhasti on vaja uuendada, selle võimsus on juba väikseks jäänud. Siis unistame ujulast ja spordihoone uuendamisest.

Paljude jaoks paistab see ujula ehk selline mugavusprojekt. Kas see on ikka väga vajalik?

Ma ütleksin vastupidi, et seda on väga vaja, peale töö ja elamispindade on ka puhkus ja vaba aja veetmise võimalus oluline. Eelmisel aastal oli meil Muhu noortefestival, siis sealt käis selle vajaduse teema läbi. Suhtleme ka eakamate inimestega ja ujulavajadusest räägivad nemadki. Praegu käivad Muhu inimesed stabiilselt Leisis ujumas.

Me anname endale aru, et ega üle mõistuse suurt ei ole mõtet teha. See peaks olema niisugune minimaalsetele vajadustele vastav.

Millest Muhus veel puudust tuntakse?

Esmavajalikud teenused on ju tegelikult olemas. Räägitud on, et meil võiks kultuurimaja olla. Meie  kultuur on ju rikas ja sellega tegelejaid palju. Nendele loomulikult kuluks üks selline hoone ära. Peame endale aga jällegi aru andma, kui palju iga hoone kulutab.

Haldusreformist on möödas veidi enam kui aasta. Saare maakond on säilinud pigem vaid paberil ja seega on Muhu suure Saaremaa valla kõrval veelgi iseseisvam kui enne. Kuidas tunne on?

Ütleme siis nii, et ei kahetse hetkekski omaette jäämist. Oma otsustamine on ikka oma otsustamine. Palju on selliseid nii-öelda sundomavalitsusi. Ilma ajaloolise ja geograafilise taustata, kes pandi kellegi külge. Me oleme ajalooliselt olnud omaette ja ka geograafiliselt asume konkreetsel alal.

Majanduslik olukord oli meil korralik ühinemise ajal ja on ka praegu jätkuvalt. Ei tunneta küll, et kui oleme Eesti üks väiksemaid omavalitsusi, ei saaks me hakkama. Ei tunneta ka seda, et väikese valla hääl ei kosta. Saame kõigiga hästi läbi.

Kas vahel mõtled lehest Saaremaa uudiseid lugedes kergendusega, et meil ikka vedas?

Võis ju arvata, et ega sellise pusle kokkupanek päris nii lihtsalt ei lähe. Saaremaaga on meil palju ühiseid asju ja saame alati sõna sekka öelda. Pole sellist tunnet, et meid maakonnas ahistataks kuidagi.

Kuidas Muhus poliitikaga on? Kohalikel valimistel siin pika puuga võidu saanud Isamaa andis riigikogu valimistel kõvasti tulemust käest.

Ma ise ei ole kunagi parteis olnud. Kohalikel valimistel olime me erakonna nimekirjas, kuna ei pidanud otstarbekaks  nii-öelda kokkutöötanud meeskonda mitme nimekirja vahel jagada. Me ei ole vähemalt kümmekond aastat siin mingit parteipoliitikat ajanud. Usun, et oleme või oleme püüdnud olla neutraalsed. Püüdnud oma asja ajada poliitikaväliselt. See on meile vast ka edu toonud.

Kas ei oleks lihtsam mõne partei tiiva alla minna ja omada nn telefoniõigust Toompeaga suheldes?

Ühtepidi oleks lihtsam, aga teistpidi jälle mitte. Praegu ei ole meil raskusi ühegi partei esindajaga suhtlemisel.

Enne tuli jutuks, et rahvastik on stabiilne. Samas vananeb rahvastik ju ka Muhus.

See on selge. Aga minu meelest on vananemise hoog meil vähenenud. Tööealiste inimeste osakaal on pisut kasvanud. Need, kes tulevad tagasi või kolivad Muhusse esmakordselt elama, on ju tööealised inimesed. Eks muidugi ole ka neid, kes tulevad pensionipõlve Muhusse veetma.

Kui ma tahaks hommepäev Muhusse elama tulla, kas siis elukoha maja või krundi näol leiab?

Eks müügis ikka on, aga teadupärast on Muhu kinnisvara hinnad suht kõrged. Sellest ka meie see korterite vajadus. Kui mõni noor tahab siia tulla, ega tal siis nii palju raha pole.

Me ei ole vähemalt kümmekond aastat siin mingit parteipoliitikat ajanud. Usun, et oleme või oleme püüdnud olla neutraalsed.

Sillateema on see, millest Muhu vallavanemaga kõneldes mööda ei pääse. Kuulsin hiljuti üht sellist tõdemust, et kui silda ei tule, on Muhu tulevik üsna lihtsalt ennustatav. Kuidas sa seda tõlgendad?

Ma saan aru, mida sellega mõeldakse. Aga samamoodi võib ju ka Saaremaa kohta öelda – oleme omavahel siin ju ikkagi ketis. Arvamustes on ikka kaks poolt, ma ise olen pigem seda meelt, et see sild võiks tulla. Arvatakse ka, et kaob saareline eripära ja kardetakse seda meeletut massi, mis siia hakkab siis tulema. Eks see ole selline kahe otsaga asi. Alguses tekitab sild kindlasti sellise fenomeni, et tullakse juba ainuüksi silla pärast, mitte nii palju Muhu või Saaremaa pärast. Usun, et see nähtus kaob aga ühel hetkel ära ja meeletut massi siia vahest tulema ei hakka. Inimesed ei käi ju lõputult ühes ja samas kohas. Oleks siis Saaremaalt veel mingi otsepääs kuskile Euroopasse. Siis võib-olla oleks transiidi mõttes liiklust rohkem.

Sild lihtsustaks pigem siinsete inimeste võimalust mandril käia. Kas see tooks Muhusse rohkem juurde inimesi, kes oma tööd mandril teevad? 

Tegelikult on ka tänapäeval ikkagi nii head võimalused, et sa võid teha tööd siit või sealt. Ma ei usu, et see pendeldamine hakkaks suurem olema. Meil on siin paar ettevõtte juhti, kes teevadki Muhust tööd. Enne olevat nad olnud viis päeva mandril ja kaks Muhus, nüüd on vastupidi.

Muhu oli eelmisel aastal palju meediapildis tänu “Minu Muhumaa” raamatule. Kas keegi on ka vallavanema kabinetis käinud skandaalse raamatu avalikku põletamist nõudmas?

Otse kaebamas ei ole käidud, aga eks arutatud ole raamatu üle ikka. Sellega on jälle nii, et eks igaühel ole oma Muhu. Inimesed on erinevad. Näiteks tulevad mõned värskelt valda kolinud inimesed ennast vallamajja tutvustama ja on aktiivsed. Teisalt on mõni teine tulnud siia just rahu ja vaikust otsima. See on täiesti loomulik.

Kas sa oled põline muhulane?

Isa poolt ei ole, ema poolt on juured siin pikalt.

Ma ei saa küsimata jätta, et kuidas siis Muhus selle võõravihaga on. Kas see on olemas või ei ole?

Ei. Kindlasti ei ole. Mina näen, et inimesed saavad omavahel hakkama. Kui me ei saaks hakkama, siis meil ei oleks ka omaette valda.

Milline sinu Muhu on?

Ilus, toimekate inimestega elamisväärne paik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles