Europeade 2025 ettevalmistused on alanud

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europeade 2019 Saksamaal Frankenbergis.
Europeade 2019 Saksamaal Frankenbergis. Foto: europeade.ee

Kuressaarele folkloorifestivali Europeade 2025 korraldusõiguse saanud Saaremaa vald on asunud juba festivali ettevalmistusi tegema.

Vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär ütles, et festivali Saaremaale toomisega seoses on emotsioonid positiivsed. “Kindlasti on Europeade 2025 korraldamine Saaremaa valla jaoks tõsine väljakutse ja vastutus, aga me tuleme sellega toime ja anname endast parima, et meie saart külastavad kultuurikollektiivid ja külalised siit maksimaalse rahulolu saaksid,” lausus ta.

Rääkides ca 4000 festivalikülalise majutamisest Kuressaares ja selle ümbruses (tavakohaselt ööbivad folkloorirühmad koolides ja võimlates), märkis Põlluäär, et tänaseks on kaardistatud kõik võimalused ja välja arvestatud ka enam-vähem põrandapind ühe osaleja kohta. “Oleme arvestanud ka väikese reserviga, et katta ettetulevaid vajadusi. Detailidega hakkame tegelema peatselt,” lisas ta.

Saaremaa vallavolikogu andis läinud aasta 27. septembril nõusoleku Kuressaare linna kandideerimiseks 61. rahvusvahelise rahvakultuurifestivali Europeade korraldajaks aastal 2024.

Sama otsusega anti nõusolek ka potentsiaalsete rahaliste kohustuste võtmiseks valla 2023. ja 2024. aasta eelarvesse mahus kuni 100 000 eurot.

Küsimusele, kas festivali toimumise nihkumine aasta võrra hilisemale ajale nõuab ka volikogu kõnealuse otsuse ümbervaatamist, vastas Põlluäär, et Europeade’iga seotud kohustuste arvutamisega hakkab vallavalitsus tegelema lähiajal ja vajadusel pöördutakse ka volikogu poole uue nõusoleku saamiseks.

Europeade on suurim rahvakultuurifestival Euroopas, mille moto on: “Iga rahvus, olgu ta kuitahes suur või väike, rikastab meid oma tantsude, laulude, muusika, rahvarõivaste ja keelega.” Plaani kohaselt on peaürituste toimumiskoht Kuressaare, kuid aktiivselt on kaasatud Muhu ja Hiiumaa ning Abruka ja Vilsandi.

Tavaliselt juulis toimuva festivali raames toimub suur avakontsert, rongkäik, rahvamuusikute peakontsert, laste ja noorte tantsurühmade kontserdid, igapäevased tänavaesinemised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles