Nädalavahetusel kogunevad Salmel provintsiteatripäevalised

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELUST ENESEST: Tornimäe näiteselts läheb festivalile verivärske tragikomöödiaga “Võõras mees majas”, kus teiste hulgas astuvad üles (vasakult) Ivar Viil (Villem), Helle Maidla (Maiu), Helje Basihhina (Maria), Rait Goidin (“võõras mees” Indrek) ja Eine Järmut (Sirli).
ELUST ENESEST: Tornimäe näiteselts läheb festivalile verivärske tragikomöödiaga “Võõras mees majas”, kus teiste hulgas astuvad üles (vasakult) Ivar Viil (Villem), Helle Maidla (Maiu), Helje Basihhina (Maria), Rait Goidin (“võõras mees” Indrek) ja Eine Järmut (Sirli). Foto: Erakogu

Provintsiteatripäevi võõrustava Salme rahvamaja lavalaudadelt käib eeloleval laupäeval-pühapäeval läbi üksteist truppi ligemale 80 näitlejaga.

Festivalil on esindatud kõik üritusega liitunud maakonnad – Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Pärnumaa. Põneva lisandina lööb tänavu kaasa huvitav seltskond meie kaugemate põhjanaabrite juurest – Helsingi soome-eestlaste teater, kes on Saaremaa harrastustruppide partner uues rahvusvahelises projektis “Teatridialoog üle Soome lahe”.

Saaremaalt osaleb viis näiteseltskonda. Kui Salme vallateater (“Astuge edasi!”) ja Saaremaa Teater (“Hõbepulm”) osalevad juba sissemängitud tükkidega, siis Tornimäe näiteseltsi “Mees võõras majas” on alles äsja lavale jõudnud, Taritu tubateatri “Mis juhtus Õllepruuli tänaval?” esietendub vahetult enne festivali, 26. aprillil, ja Kärla näiteseltsi “Tükike minust on osake sinust” on nii värske, et selle esimest vaatust näeb esimest korda just Provintsiteatripäevadel.

“Eks need trupid ole ju kõik erinevad nii repertuaarilt kui ka kogemustelt. Usun, et iga vaataja leiab endale midagi meelepärast,” rääkis festivali korraldaja Maire Sillavee. Ürituse hea käekäigu eest kannavad hoolt Salme vallateatri tegijad ja Saaremaa rahvakultuuriselts, kelle koostööpartneriks on toitlustamist ja osaliselt ka majutamist korraldav Salme põhikool.

“Ettevalmistused nagu alati, kui rohkem rahvast kokku tulemas on,” tõdes Sillavee. “Osa registreerub väga täpselt, osa jätab viimasele minutile. Tuleb ette igasugu ootamatusi – kellel saab mõni näitleja väliskomandeeringu, mistõttu tuleb inimeste arvu muuta. Või peab keegi järgmisel päeval laulupeo ettelaulmisele minema, järelikult tuleb tal tingimata esimesel päeval lasta ära mängida,” kõneles ta pisut ka festivali köögipoolest.

Provintsiteatripäevad sai alguse 1996. aastal Saaremaa näitemängupäevana, 2013 liitusid saarlastega Hiiu-, Lääne- ja Pärnumaa harrastustrupid ning festival hakkas käima külakorda maakonnast maakonda. Saarlased on festivali korraldanud 2013 Tornimäel ja 2016 Lümandas.

Provintsiteatripäevadel etenduvad näitemängud

Tornimäe näiteselts

“VÕÕRAS MEES MAJAS”, autor Küllike Veede, lavastaja Urve Sepp.

Vaikse külanurga kortermajas läheb elu põnevaks, kui sinna ootamatult ilmub võõras mees. Juhtub igasugu asju.

Häädemeeste huviteater

“SEITSE SURMAPATTU”, autor ja lavastaja Aire Koop, tantsud seadnud Tiina Laidla ja Eve Koppel.

Patused – Ivo Eesmäe, Toomas Vassiljev; patuste naised ja inglid – Marju Aasma, Eve Koppel; Saatan – Kuuno Muru, Surm – Algis Perens, vaimulik – Meelis Müür, lõbunaised – Aule Kink, Tea Raap, Saima Jakobson.

SEE-teater

“ULJAS NEITSI”, autor Andrus Kivirähk, lavastaja Saaremaalt Haapsallu kolinud Krista Kütt.

Naismereröövlid, kes omal ajal seilasid ringi Ulja Neitsi nimelise laevaga, on elanud viimased 20 aastat üksikul saarel. Endine kapten Tamaara on nõuks võtnud ära surra, mistõttu tuleb saare ainus noor inimene Viktooria mereröövliks koolitada.

Taritu tubateater

“MIS JUHTUS ÕLLEPRUULI TÄNAVAL?”, P.Karvaš / V.Uibo, lavastaja Väino Uibo.

On toime pandud ränk kuritegu. Toimub tunnistajate ülekuulamine. Sellest toimingust tulevad esile ülekuulatavate totaalselt erinevad suhtumised, arusaamad ja nende maailmavaade.

Salme vallateater

“ASTUGE EDASI!”, autor E. Aule, lavastaja Maire Sillavee, kunstnik Tuuli Pärtel, heli ja valgus Margus Lepik.

Lõbus lugu ehk farss esikus – mis kõik juhtub, kui maapoiss satub pealinnas ootamatusse olukorda... Vinti keeravad juurde kummalised külalised ja segased situatsioonid.

ET Teater

Soome-eestlaste teatri repertuaar koosneb eestikeelsetest ja peamiselt eestlaste kirjutatud näidenditest.

“AVANTÜÜR”, autor E. Kollom, lavastaja Mait Lepik.

Avantüür – mees, naine, õng, sünnipäev... kui metsa võib elu keerata?

Kärla näiteselts

“TÜKIKE MINUST ON OSAKE SINUST...”, Ray Cooney “Igaühele oma” ainetel, lavastaja Marika Paas.

Siseministri asetäitja Taavi Rõõm saabub töökohustuste tõttu oma naise Palmiga Tallinna Viru hotelli tähtsale nõupidamisele moraaliküsimustes. Tegelikult plaanib Taavi sooritada väikese kõrvalhüppe peaministri sekretäriga.

On 1 Teater

“SEE, KES AVAB UKSE”, autor N. Neždana, lavastus – grupitöö.

Tänases ühiskondlikus infotulvas ei ole harukordne, et inimesed hakkavad kriisisituatsioonides endale ette kujutama olukordi, mida nad on nädala jooksul telerist näinud või ajalehest lugenud. 

Matsalu näitemängu seltsing

“PÜHAPÄEV”, autor Virve Osila, lavastaja Tiia Jaksmann.

Hoogne lugu pühapäeva hommikust. Ämm ja minia hakkavad pannkooke küpsetama. Mis sellest lõpuks välja tuleb? Karta on, et mitte midagi head.

Hiiu Naaditeater

“MEITE ELU”, autor Tiiu Heldema, lavastaja Jaanus Kõrv.

Kompositsioon erinevate autorite loomingust.

Saaremaa Teater

“HÕBEPULM”, autor ja lavastaja Väino Uibo.

Monoetendus ühe naise elust. Laval Tiia Marist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles