Ootamine – viies kuu

Ylle Rajasaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Mulle meeldib mõelda, et soovitu saavutamiseks on vaja natuke vaeva ka näha.

Miks peaks see ökotitega teistmoodi olema? Pole ju mõtet kängitseda vastsündinut villaheidesse ja mahepuuvillasesse, kui oma eluviise sugugi ei muudeta. Ühe õige “ökotite” saamiseks on vaja mahedate mõtetega, mõistlikku ja võimalikult keemiavaba ema, isa, perekonda.



Viies kuu


Nüüd on käes aeg, mil ootav ema puhkeb täiele õieilule. Loodus on asjad seadnud nii, et last kandva naise juuksed, küüned ja nahk hormoonide toimel kauniks ja terveks muutuvad. Kummalised isud ja väsimus on taan-dunud, päevad on täis energiat. Viiendal kuul teeb arst loote ultraheliskriiningu ja vanematele kui 36-a naistele amniotsenteesi. Viimane näitab ära võimalikud geneetilised kõrvalekalded, soovi korral avaldatakse ka lapse sugu. Viiendast kuust alates tunneb ema aeg-ajalt loote liigutusi.



Sada minutit ilu heaks


Meie ajakirjad, kliinikute ooteruumid, apteegid, kauplused on täis mitmesuguste rasedatele sobivate (looduslike) toodete reklaame. Võtab silme eest kirjuks, aga enne kui ruttate endale sadade kroonide eest kõiki neid striiasid ennetavaid, nahka venitavaid, jalgu jahutavaid jne purke soetama, mõelge, mismoodi oli elu lapseootel võimalik paarkümmend aastat tagasi, kui kogu seda ilu olemaski polnud?



Olete te kuskilt lugenud veenvat uurimust, et ilutooted tõepoolest aitavad ennetada tedremuna, ülesöömist, veenilaiendeid jne? Arstid ütlevad, et suur osa juhtuvast on kirjas meie geenides ja seega ei hoia kosmeetika ära seda, mida ära hoida ei saa. Samas, otseselt kahju need tooted ka ei tee, eks see ole igaühe enda valik.



Paneme rahakotirauad esialgu kinni ja vaatame, kas saab “mahedamalt”:



Alusta hommikut jaheda duš-iga, suvel silka merre! Kare nuustik ja natuke sinu lemmikseepi äratavad vereringe ja trimmivad nahka. Üks mõnus ülekere-nühkimine froteerätikuga ja ilus päev võib alata!



Kui kreemitamiseks läheb, on parim naha niiskuse ja pehmuse hoidja puhas (beebi)õli. Näokreemina kasutan juba aasta aega suvel laadalt habemiku mesiniku käest ostetud meevõiet, mille koostises mesi, õli ja mesilasvaha. Suur valik meie kliimasse sobivaid tooteid on Inglipai-sarjas. Ka Taali mesila on katsetamas erinevaid meesalve.



Kes viitsib, võtab vajaliku otse loodusest – nõgeseleotisega loputatud juukse saavad kauni läike, pähemääritud värske munakollane toidab juukseid, korra nädalas võib teha mõnusa vanni peotäie pärnaõite või nurmenukkudega, vette võib lisada kõike, mis mõnusalt lõhnab ja mürgine ei ole. Jahutava näomaski saab maasikatest (viis suhu, üks maskiks) või värskest kurgist, kaerahelbed koorivad, kohupiim toidab ja pingutab – kõiki neid ununenud nõkse leiab raamatust, mille pealkiri on “Sada minutit ilu heaks”. Taimetarkust jagavad “Eesti ravimtaimed” ja “Taimede kukeaabits”.



Keha painduvust parandavad võimlemisharjutused on omal kohal iga päev, juhiseid leiate nii www.perekool.ee kodulehelt kui Libero beebiraamatust. Kel võimalik, võiks sedagi tegevust toimetada värskes õhus.



Igasugune isetegevus on lubamatu päikese käes viibides! UV kiirgus on sel suvel juba paar nädalat püsinud ohtlikul tasemel, kaitsekreemi kasutamine on kohustuslik! Kes juhindub keskkonnasäästust, kasutab Orto tooteid, kindlasti tasub nõu küsida proviisorilt. Lapseootel ema katab oma kaunid juuksed päikese eest räti või kübaraga ja väldib lauspäikest keskpäevast pärastlõunani.



Rahulik uni on elutähtis. Vähemalt kaheksa tundi und, soovitavalt värviliste unedega, olete te päeva lõpuks välja teeninud. Kui vähegi võimalik, tehke päeva peale paar puhkepeatust, visake jalad seinale ja tegelege... mitte millegi tegemisega! Võtke aega lugemiseks, käsitööks, oma lemmiktegevuseks – andke oma kehale võimalus kohaneda ja puhata.



Unustage televiisor ja muud passiivsed mõttetapjad. Leidke endale sobivat lugemist! Paljud loevad ootamise ajal uuesti läbi lastekirjanduse kuldvaramu; sobib kõik, mis mõnus: James Herrioti värvikad loomalood, Albert Uustulndi romaanid, särtsaka viie lapse ema, kirjanik Kati Murutari raamatud hingetõmbeta, üks teise järel! Murutari värskeim – “Viimnekuu” – võtkegi kätte siis, kui käes on ootamise viimane kuu. Kannatust!



Kes ei ole villale allergiline, võiks endale lina alla või lausa vastu ihu võtta lambanaha. Kõige parem on päris oma, Eesti lammas, aga asja ajab ära ka Uus-Meremaa meriinonahk (ehkki selle lõhn on intensiivne ja ei allu tuulutamisele). Lambavill ergutab vereringet, mis eriti jalgades kipub raseduse ajal tuimaks muutuma; hoiab stabiilset temperatuuri, imab niiskust ja ei määrdu.



Keerake küte maha, tuulutage tuba, magage lahtise aknaga – magamistoas võiks olla sooja 16–18 kraadi. Keskkonnateadlikkuse seisukohalt olete säästnud hulga energiat, iseenda seisukohalt on teie uni rahulik ja hommikune ärkamine värske. Talvise jaheduse ja suvise palavuse eest päästab kerge lambavillatekk, mille all valitseb aastaringselt ühtlane soojus.


Suvel mõnulege ja magage laka peal värsketes heintes või lausa õues. Pole midagi paremat rippkiigest, mis kohandub kehaga ja vaikselt hällib. Hindamatu väärtusega on see “laks” loodusest, mille saate-hääled, lõhnad, vaikus ja rahu. Muuseas, sääsevõrgud mõeldi välja juba mitu tuhat aastat tagasi!



Kuuendal kuul vaatame, mis imevidinaid pakuvad “kõhutitale” netipoed, ja mööbeldame natuke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles