Suur merepidu Soomes

Jaanis Prii
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal võõrustab Soome merepealinn Kotka oma merepäevade raames maailma suurimaid purjekaid.

Kotka sadam näeb välja nagu 100 aastat tagasi – mastide ja raade mets. Kotkasse sõitis ka Saaremaa Merekultuuri Seltsi esindus, et saada sealt kogemusi meie merepäevade korraldamiseks. Seda enam, et Kotka merepäevad on üle Läänemere kuulsad ja olnud eeskujuks ka Kuressaare merepäevade algusele.



Igal aastal toimuva The Tall Ships Race vahepeatus toimub sel aastal Kotkas. Taanist startinud purjekad sõitsid võidu kuni Soome laheni. Teekond viis laevad mööda ka Saaremaast, kuigi siit mööduti nii kaugelt, et meie rannast neid näha polnud.



Eile (neljapäeval) toimus meeskondade paraad ja anti kätte autasud. Suurtest laevadest oli nobedaim norrakate Statsraad Lehmkuhl, kes saavutas vahepeal kiiruseks kuni 15 sõlme (ca 27 km/h).



Kotkas viibib ka maailma suurim seilav purjekas, venelaste Sedov ja vaid veidi väiksem ja eestlastele rohkem tuntud Krusenstern. Külastajate silmis on populaarseim kauge külaline Mehhikost – Cuauhtemoc.


Purjekad viibivad Kotkas kuni laupäevani ja sõidavad edasi Stockholmi, kust algab võistluse II etapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles