Kaheksas kuu – ärge mängige kangelast!

Ylle Rajasaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõnel meist on enesetunne veel väga hea; nad jätkavad töötamist ega mõtle veel kuigi palju eelseisvale.

Kõigil siiski nii superhästi ei lähe, viimasel trimestril võib tulevane ema tunda end väsinu ja kurnatuna. Õnneks ei ole veel saabunud “viimne piir” (ega ka aeg lugeda Kati Murutari raamatut “Viimnekuu”!), rõõmsa suhtumisega võib oma olemist oluliselt kergendada.



Tervis


Minu nõuanne on – ärge mängige kangelast! Dekreetpuhkus 70 päeva enne arvestatud sünnitähtaega on puhkus senisest tööst, aeg ümberlülitumiseks teisele lainele!



On aeg teha olulisi ettevalmistusi sünnituseks ja vastsündinu kojutulekuks. On aeg iseendale – käsitöö tegemiseks, lugemiseks, prantsuse keele õppimiseks kui soovite, liikumiseks ja... lihtsalt magamiseks.



Ehkki ette magada ei saa, kulub raseduse lõpufaasis iga minut ilu-und emale väga ära. Võtke aega tegeleda oma pereliikmetega, lapse sünd puudutab kõiki tervikuna.



Tulevase ema ja lapse tervisele on kodune, muutustele pühendatud aeg kulla hinnaga. Küllap jõuate ka innukalt tööl käia, pensioniiga tõuseb tulevikus tõenäoliselt veelgi.



Sünnituse planeerimine


Olenemata sellest, kas te olete esmasünnitaja või korduvalt lapseootel, olete tõenäoliselt kulutanud tunde erinevates internetifoorumites, kuulanud sünnilugusid, lugenud temaatilisi raamatuid, esitanud küsimusi oma emale, ämmale, arstile jne. Lapse kandmine on iga kord uus ja isemoodi, ainult kõhklused ja teadmatus eelseisva ees on sarnased kõigil tulevastel emadel.



Mingi ettekujutus eelseisvast sünnitusest on ometi tekkinud. Selleks et oma mõtteid jagada ämmaemanda ja arstiga (ja mitte teha seda tuhude vahel sünnitustoas), tuleks võtta A4 formaadis paberileht ja kirjutada sinna oma soovid, mida te tahate, et teie sünnituse ajal kindlasti (või üldse mitte) tehtaks.



Seesama A4 paber ongi teie sünnituse plaan, mille annate üle järgmise korralise visiidi ajal ja mida arutate oma ämmaemanda/arstiga. Selle paberi võtate sünnitama minnes haiglasse kaasa, juhul kui te ei telli sünnituse juurde tasulist arsti/ämmaemandat.



Praegu on piisavalt aega, et sünnituse üksikasjad läbi arutada, koostada plaan B ja ennast eelseisvaks võimalikult hästi ette valmistada.


Titetarbed – öko vs uuskasutus



Minu nõuanne on – tehke oma elu võimalikult lihtsaks!


Esimese sammuna koostage nimekiri nendest asjadest, mida laps esimesel kolmel elukuul kindlasti vajab. Loetelu leiate raseduse raamatust, Perekooli kodulehelt, ajakirja Pere ja Kodu lisast “Beebi” jm.


Nagu toasisustuse ja mööbli puhul, eelistage võimalusel kasutatud rõivaid – ükski titt ei suuda paari nädalaga oma riideid ära kulutada – või õmmelge ise!



Uus ja just teie lapsele mõeldud võiks olla see komplekt, millega ta koju toote – selle võib siis kunagi kauniks mälestuseks oma täiskasvanud järeltulijale iseseisvasse ellu kaasa anda.



Eelistage ihusõbralikke materjale: puuvilla, villa ja naturaalset siidi.


Minu nõuanne on – ärge pingutage “ökotamisega” üle! Loomulikult, kui rahakott lubab, võib lapsele tellida riided, mis on valmistatud naturaalsest mahematerjalist. Selline kulutus õigustab end ka siis, kui laps on ülitundlik riidekiududes sisalduvate kemikaalide suhtes.



Igal muul juhul näitate oma loodussõbralikku suhtumist, eelistades Eestis toodetud esemeid, saades neid laenuks sõpradelt või ostes kasutatuna. On loomulik, et oma titele väikseks jäänud riided ja mittevajalikud titetarbed annate omakorda edasi nendele, kes neid vajavad.



Isetegemise rõõm


Just nimelt isetegemise rõõm on minu arvates peamine põhjus, miks marlimähkmed ja villaheidepüksid jõulist come back’i teevad.



Ressursi kulutamise seisukohalt ei ole suurt vahet, kas kasutada marlikaid või ühekordseid, pleegitamata tselluloosi ja orgaanilist kilet sisaldavaid ökomähkmeid.



Viimastest on Eestis levinumad Moltex-mähkmed, mida aeg-ajalt müüakse isegi Maksimarketites. Kuressaare looduspoes on Moltexi paki hind veidi kõrgem kui mandril ja alati ei ole saada ka kõiki suurusi. Õnneks on suured mähkmetootjad hakanud ökovärgi kasumlikkusest aru saama, tasub lugeda pakendit ja jälgida märgistust.



Marlimähkmeid eelistades peate arvestama mitmekordistuva pesukogusega, pesumasina elektri- ja veekuluga ja sobivate pesuvahenditega. Lisaks aeg, mis kulub mähkmete pesemiseks, ja mida rahasse ümber arvestada pole võimalik.



Isetegija leiab kangapoest marlit ja puuvillflanelli. Ka villast lõnga müüakse suures valikus. Peenemad “ökod” saavad internetist tellida samade materjalide mahedad analoogid, mis kahjuks kasvatatud küll maailma kuklapoole puuvillapõldudel ja lammaste seljas.



Villaheidepükste tegemise õpetuse saab siit:

http://www.hot.ee/heatigu/pykste_juhend.html


Marlimähkmete lõige (valmistamisjuhend soome keeles) on siin:

http://www.ottobredesign.com/fi/kaavat/pdf/vaippa.pdf


Isetegemise rõõmust üldisemalt ja kogemustest laiemalt saab mõtteid vahetada Isetegija foorumis:

www.isetegija.net


Eestis õmmeldud marlimähkmeid ja mahetekstiilist tooteid titele ja emale saab tellida siit:

www.tervevalik.ee


Kaheksanda kuu kannatuste ja sebimiste kokkuvõtteks kõlbab hästi mõistlikke eluviise toetava, ReUse kaubamärgi autori moekunstnik Reet Ausi kirjeldus oma äsjase lapseootuse lõpukuudest: “Mul oli raske, mul oli paha. Aga ma tegin näo, et mul pole viga midagi. Mõnikord teesklesin, et ma polegi rase – see aitas kriitilistest hetkedest üle. Lapse sünnihetkest alates on kõik olnud lausa imeline!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles