Kiri: Kinkige endale puhkus!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

3-aastaselt küüditatu mälestus 1949. aasta 25. märtsist. Kõik oli sel hommikul teisiti. Söök oli kesine. Siis päev loksumist autol. Õhtul talutati ta sügavale laeva sisse, kole kivisöehais. Pärast läks aina hullemaks – kitsas vagunis kõhutühjus. Suvel võõras kohas päris nälg. Ema kogu aeg ära. Kui tuli, tõi nätsket soolast leiba, vahel sai laps pudelist piima. Seda pidi toas salaja jooma, sest see oli kolhoosi laudas lehmanisast pudelisse lüpstud. Varastatud.

Kümneselt viidu mäletab, et koolis olid nad sõbrannadega unistanud medõdedeks õppimisest. 1949. aasta suvel asumisel pidi ta aga end kohalike laste eest zemljanka nurga taha varjama. Need pildusid telliskivitükke ta pihta, karjusid frits, frits.



15-aastased sattusid ravima NSV Liitu sõjahaavadest. Töö kestis kindlalt 13 tundi päevas, vili tuli ju maha teha. Poisid härjavankritega vedasid seemet stepipõldudele. Tüdrukud läksid lüpsjateks. Siber vajas töötegijaid. Kool ei olnud nii suurte jaoks. Isegi targad küll, mõelda, neil ju 7–8 klassi kooliskäimist seljataga! Kohalikud aina imestasid – te kõik kirjaoskajad!



Sellevanuste suured unistused elukutsest mattusid igaveseks raske lihttöö tolmusse. Tagasi saades olid need saarlased jällegi siin lihtsa töö vägi – kalatööstuse transporttöölised. Suurematesse asulatesse meid sisse ei kirjutatud. Me olime kuni EV tulekuni ka kodumaal kahtlusalused vaenlasehinged siin kasvanute meelest.



Nüüd hoolitsetakse meie tervisenatukese eest küll. Ainult et paljud küüditatud ei suuda seda uskuda. On neid, kes arvavad, et taastusravi saab ainult siis, kui enne oled autorataste all päris mõlki muljutud. Taastada on ju meie kõigi tervises midagi.



Taastusravi saab sanatooriumis nimega Seli tervisekeskus. See asub Tallinna ja Rapla vahel Seli mõisas. Seal saab elektriravi, massaaži, vanne. Hiljuti käisid seal ennast turgutamas kaks meest Muhust. Olid kangesti rahul. Et sinna saada, peab olema Memento liige. Ravi on seal tasuta.



Saarlased said alles nüüd sellest ravikohast teada. Seda enam, võtkem veel elult, mis ta pakub. Kirjutage avaldus Saaremaa Mementole, sellega tegeleb Rein Väli, tema telefoninumber on raamatus. Avalduse andmise järel tuleb küll oodata. Keegi saab sel suvel sinna kindlasti, sest üks tuusik on vaba. Need, kes on kõbusad, kinkige endale priima puhkus! Kuigi kõik meist ei ole enam kõbusad.




Seli tervisekeskus

Raplamaal on EV kaitseministeeriumi allasutus. Ravikulud tasutakse kaitseministeeriumi eelarvest. Igal aastal saab Selis ravi üle 400 eaka vabadusvõitlejate või represseeritute organisatsiooni liikme. Vahetuste graafik ja tuusikute jaotuskava on möödunud aasta lõpul edastatud kõikidele meie seeniore ühendavatele organisatsioonidele üle Eesti. Kui soovite minna Selisse tervist kosutama, siis tuleb pöörduda oma piirkondliku organisatsiooni poole, kus võimalusel väljastatakse ravituusik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles