Kalmer Poopuu sai esimese Mari Möldre nimelise preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Jõgevamaal Tabivere vabaajakeskuses toimunud VIII Eesti külateatrite festivalil pälvis esimese Mari Möldre (1890–1974) nimelise preemia Salme vallateatri harrastusnäitleja Kalmer Poopuu. Uue kultuuriauhinna väljaandja on Tabivere vallavalitsus.

Žürii autasustas Kalmer Poopuud Mari Möldre preemiaga Prohveti osa eest Albert Uustulndi näidendis “Naistele mehed, meestele meri” ja Tuuslari rolli eest Andrus Kivirähki näidendis “Kalevipoeg”.



“Kui arutasime, keda uue kultuuripreemiaga tunnustada, siis mõtlesime Mari Möldrele ja hakkasime otsima sama energilist harrastusnäitlejat või -näitlejannat, kellel on annet improviseerida ning mängida nii komöödiažanris kui ka suhtedraamas.



Kalmer Poopuu tõi mõlemas oma rollis välja väga erineva karakteri. Uustulndi lavastuses mängis ta rannavahti, keda sügavamasisulise maailmakäsitluse tõttu Prohvetiks kutsuti, Kivirähki “Kalevipojas” aga Tuuslarit, kes oli laval toimunud tegevuse organisaator,” ütles žüriisse kuulunud Eesti harrastusteatrite liidu koolitusjuht Maret Oomer.



Äksi lähedal Torni külas sündinud Mari Möldre preemia väljaandmine külateatrite festivalil kujuneb traditsiooniks.


Esimene kord oli preemia suurus 3000 krooni, kuid annetajate abiga on seda võimalik suurendada,” ütles Tabivere vallavanem Aare Aunap.



Tuntud näitlejanna ja estraadikunstniku mälestuseks asutatud preemia esimene laureaat Kalmer Poopuu on Salme vallavanem. Salme vallas toimub ka järgmine külateatrite festival.



Salme vallateater pälvis külateatrite festivalil ka peapreemia, millega tunnustati Andrus Kivirähki näidendi “Kalevipoeg” terviklikku lavastust ja mängimist. “Igati tasemel oli nii näitleja- kui ka lavastajatöö ja mängimises oli pidevalt tunda kivirähulikkust,” ütles žürii liige Maret Oomer. Salme vallateater sai preemiaks jugapuu istiku.



Oskar Lutsu Palamuse kihelkonnamuuseum otsustas preemiaks välja panna Oskar Lutsust kirjutatud monograafia kõige lutsulikumale näitemängule.



“Otseselt ühegi külateatri repertuaaris tänavusel festivalil Lutsu loomingut polnud. Teemakohase preemia otsustasime aga anda Tornimäe näiteseltsile ja nimetasime selle auhinnaks “Muhu kaluritele” Juhan Smuuli loomingu hea interpreteerimise eest,” ütles Maret Oomer.



Smuuli ainetel koostatud näitemängu “Kuula muhulast, muhulast!” mänginud Tornimäe näiteselts sai ka laureaaditiitli südamliku lavastuse eest.



Sellele, et Mari Möldre nimelise preemia sai harrastusnäitlejast Salme vallavanem Kalmer Poopuu reageeris huumorimeelne Tabivere vallavanem Aare Aunap nii: “Pean vist ka ise näitemänguga tegelema hakkama. Järsku saan ka kunagi mõne auhinna.”



Jaan Lukas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles