Särk seljast, Peep!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Just niisugune spontaanne hüüatus libises mul huulilt, kui esmaspäeva õhtul Kanal 2 ilmateadet vaatasin. Ma olen nimelt viimasel ajal tähele pannud, et ilmateatega koos käib kohustuslik alastiolek, seepärast tundus üllatav, et ilmateadustaja Peep Taimlal riided seljas olid.

Ilmateade või tüdrukute väljamüük?

Usun, et pole eriti palju neid, kellel oleks Kanal 2 ilmatüdrukute valimised märkamata jäänud. Nii olen minagi end ikka teleka ette sättinud, kui ilmateade algab – oluline info, mida kõigil vaja läheb. Eelmisel nädalal jäi mul aga ilmainfo märkamata, sest ekraanile ilmusid paljad tüdrukud, kelle nägemine ei olnud mitte just kõige esteetilisem vaatepilt.



Selle asemel, et ilmajuttu kuulata, jäin hoopis ilmatüdruku õhukese kõhunaha alt paistvaid siseorganite kontuure vaatama. Ei olnud ilus, ebamugav hakkas. Ja häbi tüdrukute pärast, kes on töö saamise nimel nõus end lihaturule viima. Ma pole mingi vanaaegne tädi, kelle arvates bikiinides käimine oleks midagi taunitavat, aga kõik sõltub siiski kontekstist. Kui keegi jalutaks soojal suvepäeval kontoriuksest sisse bikiinides ja tikk-kontsadel või läheks samamoodi ärikohtumisele, siis arvaks vahest enamus, et asjaosalisele tuleks arst kutsuda.



Kui keegi kandideerib varieteetantsijaks, siis on aga üsna ilmselge, et tal tuleb enda sobivust tõestada poolpaljalt tantsides. Aga televisiooni ilmateadustaja – mis on temal pistmist varieteega?



Kellele ja milleks?

On tõestatud, et kui istutada piltilus neiu reklaamitava auto kapotile, siis tundub auto kohe ihaldusväärsem. Meestele muidugi. Nii tekkiski mul paljaid ilmatüdrukuid vaadates küsimus, kas Kanal 2 ilmateated on mõeldud vaid meestele. Ja kui need isegi on meeste teleka ette meelitamiseks mõeldud, siis kellele jõuab kohale ilmateate sõnum, kui ühed vaatavad paljast tüdrukut erutuse ja teised piinlikkustundega? Üks asi on filmida bikiinides ilmatüdrukuid mere ääres, aga hoopis teine, kui nad pannakse stuudiosse ilmajuttu rääkima. Ma tõesti ei suuda mõista, kuidas selline esitlusviis ilmateate eesmärke teenib.



Tahtmatult liiguvad mõtted sellele, kui odavaks neiud ise ennast peavad. Olen kuulnud ka neist tüdrukutest, kes on ilmatüdrukuks kandideerimisest loobunud, sest pole olnud nõus end alasti ilmarahva ette tooma. Minu kui vaataja jaoks on aga suur vahe, kas vaatan kollasevõitu saateid vabatahtlikult või pealesurutult.



Ei olnud ju väga ammu, kui keegi väidetavalt rikas poissmees Dimi endale ühe teise telekanali saatesarja kaudu “unistuste printsessi” otsis. Eks igal saatel ole oma publik, aga murettekitav on see, et koheldes noori tüdrukuid teleekraanil nagu aksessuaare või seksobjekte, anname järeltulevatele põlvedele edasi väga nihestunud arusaama nii ilust kui ka naiselikkusest. Ja veelgi nihestunuma arusaama annavad need saated edasi väärtustest, õigemini nende puudumisest.



Tõeline printsess on tark ja väärikas

Kõige selle taustal, mis meile kodustel telekanalitel igapäevaselt peale surutakse, oli vahelduseks väga kosutav vaadata Rootsi kroonprintsessi Victoria pulmi. Mitte sellepärast, et ekraanil oli palju rikkaid ja ilusaid, vaid sellepärast, et kogu ülekande vältel sai üle pika aja näha tõelist armastust ja austust. Armastus, austus ja lugupidamine paistis välja nii pruutpaari suhtumisest teineteisesse kui ka rahva suhtumisest neisse.



Tõeliselt siiralt ja vahetult. See kuuldus nii laulatus-tseremoonial öeldust kui ka kõigist pulmakõnedest. Prints Daniel tänas ja ülistas oma naist tema sarmikuse, huumorimeele ja tarkuse eest. Vaatasin seda pulma kui muinasjuttu ja ometi toimus see kõik reaalselt meie naaberriigis. Kontrast sellega, kuidas olin äsja näinud eesti tüdrukuid teleekraanil koheldavat, oli tohutu.



Eestis ei ole küll monarhiat, kes rahva iseteadvust, kultuuri ja väärtusi edasi kannaks, aga meil on oma kultuur ja omad väärtused – ärgem siis labastagem seda oma rahva ilusaid tütreid turule müüki pannes!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles