Lümandas palliti Manivald Jõgi mälestuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Nagu traditsioon ette näeb, sai ka sel aastal Lümandas teoks maakoolide võrkpalliturniir Manivald Jõgi mälestuseks. Saarte Hääl avaldab siinkohal ülevaate nii tüdrukute kui ka poiste turniirist.

Kui tavaliselt toimub maakoolide võrkpalliturniir naistepäeva paiku, siis tänavuse õpetajate streigilaine tõttu oli võistlus toodud 12. märtsile, kolmanda veerandi viimase nädala algusesse.


XI turniiri servis avatuks kooli direktor Liia Raun.


Meie võistlusi on avamas käinud kolm direktorit, kellest kaks on ise Lümanda kooli koondisse kuulunud ja väga hästi võrkpalli mänginud.


Enda Pormann koos kooli toonase kehalise kasvatuse õpetajaga otsustasid endise õpetaja Manivald Jõgi mälestuseks 2002. aastal maakoolide turniiri korraldada. Kooli praegune direktor Liia Raun meenutas avamisel: "Aga me olime vahel pahased, kui meid hommikul trenni kutsuti või söötu harjutama pandi. Kuid nüüd võime seda vaid tänutundes meenutada ja olla õnnelikud, et oleme tema õpilased olnud. Meid õpetati end eesmärgi nimel pingutama."



Audi Kuressaare auhinnale hakkasid pürgima nelja kooli naiskonnad: Kärla, Kaali, Valjala ja Leisi. Oli sportlikku õnne ja ebaõnne, ilusat võrkpalli ja vahel ka pettumust, kui mõni serv või löök võrgu taha pidama jäi. Paremusjärjestuseks kujunes: Valjala, Leisi, Kärla, ja nii juba kolmandat aastat järjest.


Kokku on Valjala tüdrukud võitnud juba üheksa korda kaheteistkümnest võimalikust. Esimese naistepäevaturniiri 2001. aastal ja ka esimese M. Jõgi turniiri 2002. a võitis Kärla.


Selle aasta Valjala naiskonnas näitas head mänguoskust ja innustunud mängu 7. klassi õpilane Jane Treima (õpetaja Andre Kuntsel ja treener Ene Kask).


Ka õpetaja Toivo Lepp ja Leisi on meie mängudel aastaid osalenud ning jõudsid juba kümnendat korda esikolmikusse, saades seekord teise koha. Võistkonna parim mängija oli Cristin Lepp.



Kärla neiu Stella-Liisa Lõhmus on mitmekülgsete huvidega ja mängib väga hästi ka võrkpalli, tema oli Kärla parim (õpetaja Maret Arge, treener Jüri Tõru).


Südilt mängisid ka Kaali kooli tüdrukud. Nende kehalise kasvatuse õpetaja on Rainer Helde, juhendaja Mari-Liis Kabel ja parim mängija oli Marju Väli.


Peale Audi Kuressaare toetasid võistlust Lümanda vald ja Saaremaa valdade liit.


Poisid kohtusid samal turniiril 3. aprillil. Audi Kuressaare auhinnale konkureerisid nelja kooli esindused.


Kui neidude võistluse servis avatuks kooli direktor Liia Raun, siis noormeeste turniiri avatseremoonial tegi seda vallavanem Jaanika Vakker. Kõige stabiilsemat ja tehnilisemat mängu näitasid sel aastal Leisi keskkooli noormehed õpetaja Toivo Lepa juhendamisel. Meeskonnas mängisid Iiv Aavik, Sander Süld, Cris-Karlis Lepp (oma võistkonna parim), Raivo Kuusk, Jaen Ots ja Madis Aljas. Kuna ees ootavad uued kohtumised, kus kooli peab esindama segavõistkond, siis mängisid kogemuste saamiseks ja koostöö lihvimiseks kaasa ka neiud Cristin Lepp ja Kairi Ansper.



Teisele kohale võitles end Kärla kooli esindus. Treener oli Jüri Tõru, võistkonnas Gerald Lõoke (parim), Geinri Lõoke, Karlis Rump, Stella-Liisa Lõhmus, Oskar Kirs ja Tanel Rand. Kolmas koht kuulus Lümandale (õpetaja Urve Vakker, parim mängija Hardo Niit) ning neljas oli Kaali (õpetaja Rainer Helde, parim Kert Kesküla).


Kas ja kuidas edasi, eks seda näitab aeg. Sel aastal on aga selged ohumärgid, et võrkpalli mängivate koolide arv hakkab vähenema.


Kui Kuressaares teevad väga head tööd noortetreenerid Ene Kask ja Joosep Matt, tuues vabariigist aina esikohti ja meistritiitleid, siis maakoolides, kus õpilaste arv väheneb, need treeningurühmad väga täiendust ei suuda saada.



Võrkpall nõuab head tehnikat ja tulemuseni jõutakse visa tööga. Kui pole lapsi, kellega seda teha, hääbub see saarlaste traditsiooniline spordiala maakoolides.


Hea oli tõdeda, et saime seekord võistelda saalis, sest nagu aasta tagasi jalgpallivõistluste ajal, kattis ka seekord maad paks lumekord. Pea aasta tagasi müttasid kogu maakonna noortevõistkonnad põlvini lumes, et selgitada maakonna meistreid jalgpallis. 2012. a meistrivõistlused jalgpallis toimuvad Lümandas 30. aprillil ja loodame, et ikka rohelisel murul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles