Ruhnu tuulepark seisab jõude

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia püstitas 2007. aastal Ruhnule kaks elektrituulikut koguvõimsusega 150 kilovatti, mis pidid saarel elektri odavamaks muutma, kuid üks tuugen seisab niisama juba kaks aastat ja teine neist aasta, kirjutab Postimees.

Kaks aastat tagasi katki läinud tuugenile sai saatuslikuks mehaaniline kulumine. Teine tuugen on küll töökorras, aga vajab samuti remonti, märgib leht.

Tuulegeneraatorite juurde kuulus spetsiaalne diiselgeneraator, mis on samuti juba aastapäevad rikkis. Kui see ei tööta, ei saa tööle panna ka töökorras tuulikut.

Ruhnu saarel püstitati Taani firma Vestas toodetud kasutatud tuulegeneraatorid, mis olid Eesti Energia väitel läbinud kapitaalremondi. Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni ja tuuleenergeetikaga tegeleva Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ütles lehele, et ka kapitaalremonditud seadmete nii lühike eluiga ei ole kohe kuidagi vastuvõetav ja seisvasse varasse investeerimine ei ole samuti mõistlik.

Eesti Energia taastuvenergia ja väikekoostootmise juht Innar Kaasik ütles Postimehele, et tuulikuid toetavat diiselgeneraatorit on vaja mandril remontida, pärast seda jätkab tööd ka üks tuulikutest. Pikemat aega seisnud teine tuugen vaadatakse Kaasiku sõnul üle tuleval aastal, kui saabub aeg hooldada ka töökorras tuulikut.

“Saarel asuva tuuliku remont on tehniliselt keeruline ja hooldust saavad teha vaid tehasespetsialistid Saksamaalt,” põhjendas Kaasik. Tuulepargi kordategemise maksumus ei ole teada.

Kaasiku sõnul suudab saare elektrivajaduse ideaalse tuule korral katta ka vaid üks tuulik. “Kui üks masin on rivist väljas, töötab teine – selline oli meie algne plaan,” märkis ta.

Ruhnu vallavanema Aare Sünteri hinnangul ei olnud tuulepark tehniliselt paraku kõige õnnestunum lahendus. Tema andmetel on Eesti Energial kavas asendada vanad tuulegeneraatorid uutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles