Mitte minu tagaaeda!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elus on hetki, mil otsustatakse inimese saatus. See võib olla äkiline raske haigus, õnnetus, ootamatu pööre tervises. Siis on kiirel meditsiiniabil sõna otseses mõttes elu hind.

Kuressaare haigla naabruses elavatele inimestele on tuttav vali helikopteri müra. Kõik siin elavad inimesed teavad juba, et kellegi tervis on siis tõsiselt ohus ja vaja on erakordset abi. Kui kopter patsiendiga mõne aja pärast jälle õhku tõuseb ja Tallinna poole sõidab, jääb süda kohe rahulikumaks.

Kopter imet ei tee

Küllap saare ja mandri arstide koostöös suudetakse lahendada ka kõige raskemad olukorrad. Ja lahendataksegi. Kopter iseenesest veel imet ei tee. Lennumasinale endale ja ka meditsiiniabile võib takistuseks saada erakordselt halb ilm. Kui aga appi tõttavale arstiabile saab takistuseks vastuseis seepärast, et abi saabub valju mürinaga ohtliku lennumasina pardal, siis on tõsine mõtlemise koht.

Inglise keeles on sõna nimby. Lahti kirjutatult "not in my backyard" ja tõlgituna "mitte minu tagaaeda". USA-s on see sõna kirjeldanud planeeringu protsessiga kaasnevat vastuseisu sündroomi juba aastakümneid.

Maakasutust korraldades on kohalikud omavalitsused kogenud ka meil sageli erimeelsusi kooskõlastusringil naabritega. Küll aknast avaneva vaate rikkumise, linna silueti muutumise, valguse vähenemise tõttu jne.

Kui meenutada, siis õhusõidukite müra suhteliselt vaikses Kuressaares on vaidlusi esile kutsunud varemgi.

Kopteriplatsi rajamine haigla lähedusse on erijuhtum. Just seepärast, et on olukordi, kus arstid sõna otseses mõttes jooksevad ajaga võidu.

Müra üle ei kaevata

Kui oleme terved ja noored, siis võib selline hädaolukordade teema kedagi ükskõikseks jätta. Aga inimestena me tahame, et kriisiolukordades oleks parim võimalik abi meie lähedastele käepärast. Seda enam, et kopter on haigla juurde lennanud aastaid. Ja pole ühtegi kaebust olnud müra pärast, mida teeb piirivalve kopter, mille pardal on meditsiinibrigaad.

Võib väita, et lennuvälja kõrvale rajatakse ju kopterivõimekus. Asjatundjad on rõhutanud, et kopteri ja meeskonna osaajaline paiknemine Kuressaares pakub küll suuremat turvatunnet merepääste osas, kuid mitte erakorraliste patsientide transportimisel haiglast haiglasse või ka väikesaarte kiirabijuhtumite korral.

On veel teine, üsna lihtne teema, mida meedikud sõnastavad nii: mida vähem raskes seisus patsienti solgutada, seda parem patsiendile. On normaal-ne, et neid erakorralisi olukordi teevad ohutumaks korralik asfalteeritud maandumisplats ja tee selle juurde.

Loodan väga, et planeeringuvaidlus laheneb ja Kuressaare haigla juurde saab rajada kopteriplatsi, nii nagu see juba on Hiiumaal Kärdla haigla juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles