Kolme tunniga ooperitäheks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÕNDSAS TEADMATUSES: Vasakult Kertlyn Kiil, Annabel Kallas ja Helena Paiste tulevad pärast kostüümiproovi trepist alla, et peagi algavas proovis teada saada, mida neil laval teha tuleb. Foto: Tõnu Veldre
ÕNDSAS TEADMATUSES: Vasakult Kertlyn Kiil, Annabel Kallas ja Helena Paiste tulevad pärast kostüümiproovi trepist alla, et peagi algavas proovis teada saada, mida neil laval teha tuleb. Foto: Tõnu Veldre Foto: Saarte Hääl

Ooperipäevadel astus üles neli verinoort saarlast, kellel puudus varasem näitlejakogemus. Kolm tundi enne lavaleminekut said nad teada, mida neil seal teha tuleb.

"Lihtsalt helistati, et sõber jäi haigeks ja läksin tema asemel," ütles sügisel Kuressaare gümnaasiumi teise klassi minev Oliver Leppik, kes astus üles üleeile Puccini ooperis "Madama Butterfly" nimitegelase Butterfly pojana.

Riided olid etenduse lavaletooja poolt ja see, kellele need selga sobisid, sai rolli. "Mulle läksid," rõõmustas Oliver.

Üleeile käis ta enne esinemist esimest korda proovis. "Ema helistas, et on vaja kell 16 kohal olla," ütles Oliveri ema sõbranna Kristine Tambaum, kes käis esinemisel kaasas. "Ma jooksin ümber lava ja meil tekkis oma viipekeel," ütles ta. Grusiinid eeldasid, et Oliver oskab inglise keelt, aga seda ta ei osanud. Alguses oli poisi sõnul keeruline, aga kolmandal proovikorral oli kõik selge.

"Võõras keskkond, võõrad inimesed – peab olema julgust," ütles Tambaum, kelle sõnul poiss ei kartnud üldse. Ooperis oli stseen, kus Oliver pikutas laval koos oma ema Butterflyga ja Suzukiga ligi 10 minutit liikumatuna.

"Natuke hakkas käsi valutama sellest paigalhoidmisest," tunnistas Oliver. Neile öeldi küll, et tuleb pikk stseen, aga proovide ajal tundus see Tambaumi sõnul lühem kui esinemise ajal.

Ooperilauljate läheduses olla samal ajal kui nad laulsid, oli huvitav. "Ta kiljus mulle kõrva," ütles Oliver, kelle sõnul raputas see teda pärast pikka unestseeni üles. Ka grusiinid olid poisist vaimustatud. Kõik tahtsid temaga pilti teha, kallistasid ja musitasid teda.

Esimeses stseenis, kus poiss kaasa tegi, pidi ta lipuga lavale jooksma ja Suzuki ajas teda taga. Proovis ütles talle lavastaja, et mängime kassi ja hiire mängu, sina oled hiir ja sind aetakse taga. Lavastaja tähtsustas mängulisust väga.

Eile õhtul aga astusid Verdi ooperis "Attila" üles kolm Saaremaa tüdrukut Annabel Kallas, Kertlyn Kiil ja Helena Paiste, kes kõik on samuti juba varem lauludega esinenud. Nad lõpetasid just Kuressaare gümnaasiumis teise klassi.

Tüdrukuid kutsus ooperisse maikuus nende lauluõpetaja Laine Lehto, kes arvas, et just nemad võiksid sobida. Tingimuseks oli, et tüdrukud oleksid vanuses 8–10, tumedate silmade ning tumedate juustega.

"Eriti ei karda," ütles Annabel enne esinemist. Helena tundis natuke hirmu.

Emad lava taha esinemise ajaks ei jää, ent tüdrukutel on seal inimene, kes neid lavale juhatab. Etenduse proov on neilgi kolm tundi enne algust. Nii et kostüümiproovi ajal, mis sellele eelnes, ei teadnud tüdrukud veel üldse, mida laval teha tuleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles