Medalistide valikud on seinast seina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KURSUSEKAASLASEGA TUTTAVAKS: Äsja gümnaasiumi lõpetanud Pärlin Luhila, Steven Sullakatko ja Johanna Sepp avastasid, et Pärlin ja Steven on tulevased kursusekaaslased.Foto: Alar Truu
KURSUSEKAASLASEGA TUTTAVAKS: Äsja gümnaasiumi lõpetanud Pärlin Luhila, Steven Sullakatko ja Johanna Sepp avastasid, et Pärlin ja Steven on tulevased kursusekaaslased.Foto: Alar Truu Foto: Saarte Hääl

Saarte Hääl küsis mõnelt tänavu gümnaasiumi medaliga lõpetanud noorelt, millised on nende edasised plaanid ja millistesse kõrgkoolidesse on kandideeritud.

Kuressaare gümnaasiumi (KG) hõbemedaliga lõpetanud Liina Tõru asub sügisest Tartu ülikoolis eripedagoogikat õppima, kuid ta kandideeris ka füsioteraapia erialale nii Tartu ülikoolis kui ka Tartu tervishoiu kõrgkoolis. Eripedagoogika valis ta seetõttu, et soovib töötada erivajadustega lastega. Lisaks sisaldab õppekava veidi psühholoogiat, mis on talle alati huvi pakkunud. “Ka on mul alati olnud soov õppida viipekeelt ning ka see sobitub valitud erialaga hästi,” tunnistas Liina.

Saaremaa ühisgümnaasiumi (SÜG) kuldmedalist Pärlin Luhila kandideeris mitmele erialale: Tallinna tehnikaülikooli geenitehnoloogiasse ja arhitektuuri, Tallinna ülikooli ajakirjandusse ja matemaatikasse ning Tartu ülikooli geenitehnoloogiasse. “Valisin just need erialad isiklikust huvist reaalainete vastu ning soovist ka midagi loomingulist õppida,” ütles ta.

Geenitehnoloogiast energiakasutuseni

Sügisest alustab Pärlin niisiis TTÜ-s geenitehnoloogia õppimist. “Otsustasin selle ala kasuks, kuna usun, et geenitehnoloogial on tulevikku,” lausus Pärlin, kelle sõnul on tegemist huvitava erialaga, millega on võimalik ka palju head teha.

“Kandideerimisega alustasin juba talvel, kuna otsustasin edasi õppida Inglismaal ja seal algab kogu eeltöö juba varakult pihta,” tunnistas SÜG-i kuldmedaliga lõpetanud Eliise Kõiv, kellele tuli mõte minna välismaale täiesti juhuslikult ja otsus sai vastu võetud suhteliselt kiiresti.

Eliise ei kandideerinud ühtegi Eesti kõrgkooli, kuna selleks ajaks, kui siin kandideerimine algab, oli tal Inglismaalt positiivne vastus juba käes. Õppima hakkab ta Birminghamis koolis nimega University College Birmingham (Birminghami ülikool – toim). “Erialaks valisin hospitality with events management (ürituste korraldamine turismikallakuga – toim), kuna see tundub mulle sobiv ning seda peaks olema ka huvitav õppida,” selgitas Eliise.

KG hõbemedalist Mihkel Aavik kandideeris Tartu ülikooli füüsikasse ja maaülikooli energiakasutusse. “Kandideerisin sinna sellepärast, et tahtsin kindlasti Tartusse minna ja reaalainet õppida,” põhjendas Mihkel, kes otsustas lõpuks maaülikooli kasuks.

KG kuldmedalist Johanna Sepp alustab sügisest arstiteaduse õpinguid Tartu ülikoolis. Ta tegi sellise valiku, kuna see tundus pakutavatest erialadest kõige põnevam. “Tulevikus arstina töötamine, inimestega suhtlemine ning patsientide ravimine ja aitamine tundub mulle kõige sobivam,” ütles Johanna, kes kandideeris ka TÜ-s ja TTÜ-s geenitehnoloogiasse ja TTÜ-s lisaks ärindusse.

Kuna arstiteaduses on üsna suur konkurents, oli medalist tema sõnul väga palju abi. “Need kolm punkti, mis medal juurde andis, olid väga vajalikud,” tunnistas ta.

Mehhatroonikat ja majandusõpet

KG hõbemedaliga lõpetanud Sten Pirn kandideeris Tallinna tehnikaülikooli ja Tartu ülikooli. “Tartu oli lihtsalt varuvariant, aga TTÜ tundus mulle juba ammu kõige enam sobivat,” märkis ta. Sten hakkab TTÜ-s õppima mehhat-roonikat, sest see tundub huvitav. Ta usub, et tulevikus kaasnevad sellega head väljavaated.

“Lähen Tartu ülikooli majandust õppima,” lausus KG hõbemedaliga lõpetanud Kristi Reinfeldt, kes oli oma sõnul ammu kindel, et tahab minna Tartusse. Majandus on tema sõnul väga lai valdkond, andes hea põhja, millelt on võimalik hiljem edasi spetsialiseeruda. Ta kandideeris ka Tallinna tehnikaülikoolis ärindusse ja avaliku sektori majandusse. Tartu ülikoolis oli tema esimene valik majandus ja teine geograafia.

KG hõbemedalist Steven Sullakatko alustab sügisest TTÜ-s geenitehnoloogia õpinguid. “Mõtlesin, et on lahe eriala, saab kedagi kloonida,” sõnas Steven, kes proovis ka TÜ matemaatilisse statistikasse ja TTÜ rakendusbioloogiasse ja -keemiasse.

Ühtekokku oli medaliste tänavu 17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles