Podagra ründab mehi seitse korda sagedamini kui naisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimene võib magama heita tervena ja hea enesetundega, kuid ärkab öö teisel poolel tugeva liigesevalu tõttu. Põletav ja rõhuv valu on ühes või mitmes liigeses, mis on turses, punetavad ja kuumad. Võimalikud on külmavärinad ja palavik. Esmane atakk kestab 5–6 päeva.

Selline on ägeda podagrahoo kirjeldus. Tegemist on organismi kusihappe ainevahetuse häirega, mille alusel tekib äge liigesepõletik. Podagra nimi tuleneb kreeka keelest ja tähendab püünisesse sattunud jalga.

Inimese organismis on puriinide (lämmastikku sisaldavate orgaaniliste ainete) lagundamise lõpp-produkt kusihape, mille süntees ja organismist eritumine on tasakaalus. Päriliku ainevahetuse häire tagajärjel võib tasakaal kaduda ja veres tekib liigne kusihappe sisaldus – hüperurikeemia.

Riskitegureiks, mis võivad liigesepõletikku tekitada, on sellistel inimestel puriinirikas toit ja alkoholitarbimine, stressisituatsioonid, külmetumine, ülekaalulisus jt. Väga sageli tekib podagrahoog pärast rikkalikku õhtusööki, kus on tarbitud ka alkoholi. Sel juhul sadenevad kusihappe kristallid liigeseõõnde, tekitades põletikku.

Podagrat esineb meestel seitse korda sagedamini kui naistel. Tavaliselt on podagrahaige viiekümnendates aastates priske mees, kes armastab hästi süüa ja alkoholi juua.

Meestel haarab esmane podagraatakk suure varba põhiliigest. Puuduliku ravi korral haigushood korduvad ja sagenevad. Haigus haarab üha uusi liigeseid. Tekib krooniline põletik, kusihappe soolad ladestuvad kudedesse ja tekivad podagrasõlmed. Podagrahaigetel on sageli ka teisi ainevahetuse häireid, mis avalduvad rasvumises, diabeedi, ateroskleroosi ja südame isheemiatõve tekkes.

Ägeda podagrahoo korral tuleb pöörduda perearsti poole, kes määrab põletikuvastase ravi. Uute haigushoogude vältimiseks on vajalik kestev ravi kusihappe sünteesi vähendamiseks. Oluline on puriinidevaene dieet. Menüüst tuleb välja jätta liha ja subproduktid, piirata rasva tarbimist, juua rohkesti vedelikke. Alkohoolsed joogid on keelatud.

Reinhold Birkenfeldt OÜ Luukas reumatoloog

Artikli ilmumist toetati osaliselt ESF programmi “Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014″ vahenditest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles