Vilsandi aasta tegu on Krati tulek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval toimus Vilsandi üldkoosolek, kus valiti saarevanem järgmiseks viieks aastaks ja aasta olulisim tegu.

20 täisealisest ja üldkoosolekul hääleõiguslikust vilsandlasest oli üldkoosolekul kohal 14. Viis aastat Vilsandi saarevanema ametit pidanud Neeme Rand tegi ülevaate aasta sündmustest ja aasta jooksul toimunud üritustest.

Üksmeelselt hinnati aasta olulisimaks teoks kevadtalvel saarele jõudnud Krati tulek. Kratt on multifunktsionaalne hooldusmasin, millega suve jooksul niideti teeääri, tasandati teid ja tehti hakkpuitu. Seadme saarele tooja Väino Kaldoja hinnangul võiks Kratile rohkemgi tegevust leida ja eeloleval talvel proovitakse, kas sellele saab külge panna lumepuhuri. Lund täis teed on Vilsandi suurimaid talviseid muresid.

Kuigi saarele on rahvastikuregistri andmetel sisse kirjutatud 21 inimest, neist üks alla 15-aastane, on suvistel üritustel osalejaid mitu korda rohkem. Jaanipäeval oli saarel umbes 200 inimest. Seetõttu esitati küsimus, miks on dotatsiooniga kaetud ka valla tellitud reisidel sõitvate turistide piletid. Liinireise tegeva laeva kapten kinnitas, et valla tellitud reisidel sõidab turiste minimaalselt ja enamasti tulevad turistid nn tellitud reisidega, mille pileti hind on dotatsioonita ja arvestab n-ö vabaturgu.

Arvo Kullapere, kes esindab Vilsandit Eesti saarte kogus, avaldas muret seepärast, et väikesaarte seaduse muudatusega tahetakse üldkogu institutsioon seadusest eemaldada. Vilsandi on tema kinnitusel seni ka ainus Eesti saartest, kus üldkogu tegelikult toimib.

Saarevanema ametit eelmised viis aastat pidanud Neeme Rand valiti üldkoosolekul osalenute poolt üksmeelselt samale postile ka järgmiseks viieks aastaks. Saarevahi ameti võtab oktoobrist Margit Tättelt üle Avo Piisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles