Saaremaa rannas ehitatud laeva lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOLMEMASTILINE KAHVELKUUNAR: Saarlaste ehitatud ja Kolumbuseks ristitud laev 1923. aastal. Foto: internet
KOLMEMASTILINE KAHVELKUUNAR: Saarlaste ehitatud ja Kolumbuseks ristitud laev 1923. aastal. Foto: internet Foto: Saarte Hääl

See lugu algas vahetult enne Esimest maailmasõda, kui kamp hiidlasi hakkas 1914. aasta varakevadel Lääne-Saaremaal Lahetaguse mõisa rannas vanal laevaehitusplatsil kolmemastilist kuunarit ehitama.

Eestvedaja oli Emmaste valla reeder Siim Pau (1845–1923) ja laevaehitusmeister saarlane Peeter Himmist (1877–1953).

Tööd kulgesid hoogsalt. Vajalik metsamaterjal oli kohale veetud, saepukid püsti pandud, kaarte mõõtu märkimise alus – plaas – maha ehitatud ja ajutine sepikoda katuse alla viidud. Kanti tahutud emapuu, pisut üle 30 meetri pikk, pandi maha. Ressi ehk poolmudeli järgi valmistatud kaared kinnitati piikidega paigale.

Kui esimesed santeki plankude read ka paika saadi, tehti töös väike vaheaeg, et töömehed saaksid viljakoristuseks koju minna. Ent sel vaheajal puhkes Esimene maailmasõda. See muutis kõik.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles