Avies rikub juba mitu nädalat lennulepingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuressaare ja Tallinna vahelisi lende korraldav lennufirma Avies rikub juba 10. veebruarist lennuveolepingut, mis on sõlmitud Saare maavalitsusega, üritades lendude väljumisaegu hilisemaks nihutada.

Ametliku avalduse lennugraafiku muutmiseks esitas Avies maavalitsusele alles eelmisel nädalal. 26. veebruaril Saare maavalitsusele saadetud kirjas tõi Aviesi regulaarliinide müügidirektor Marko Pleiats graafiku muutmise põhjenduseks personali haigestumise, tehnilised rikked ja teiste liinide graafiku muudatused.

Pleiats soovis muuta esmaspäeva ja reede hommikuste lendude väljumise graafikut ajutiselt kuni märtsi lõpuni 50 minuti võrra hilisemaks, õhtuste väljumiste graafikut aga 20 minutit hilisemaks.

Väljumine hilisemaks

Kehtiva graafiku kohaselt väljub hommikune lend Kuressaarest kell 8.45, Aviesi soov on nihutada väljumine kella 9.35-le.

Lennufirma esitas avalduse graafiku muutmiseks reageeringuna Saare maavalitsuse esitatud protestile lepingu rikkumise kohta ja kaks nädalat pärast lepingujärgse graafiku rikkumiste algust.

Avies on esitanud maavalitsusele mitu ettepanekut graafiku muutmiseks. Saare maavalitsus seni Aviesi poolt esitatud ettepanekutega nõustunud ei ole.

“Inimesed peaksid hiljemalt kella 10-ks Tallinna jõudma,” põhjendas maavalitsuse ühistranspordi peaspetsialist Merike Sõrm Aviesi ettepanekutega mittenõustumist.

Lepingu kohaselt on võimalik lennufirmat trahvida ja kui mõistlikule kokkuleppele ei saada, siis leping üldse lõpetada. “Pole ju mõtet lendude eest maksta, kui lennukis reisijaid ei ole,” lisas Merike Sõrm.

Praegu kehtiv graafik võimaldab inimestel jõuda lennujaamast kella 10-ks Tallinna kesklinna. See on asjaajamisteks või Tallinnasse töölejõudmiseks veel mõistlik aeg.

Vastavalt maavalitsuse ja Aviesi vahel sõlmitud kehtivale lepingule on lennu hilinemise eest ette nähtud trahv 20% lennu maksumusest ja graafiku ühepoolse muutmise eest kuni 1000 eurot.

Trahv pole eesmärk

Maasekretär Jaan Leivategija ütles, et trahvi nõudmine on alati kaalumise küsimus. “Eesmärgiks ei ole ju kätte saada trahv, mis läheks riigituludesse, vaid see, et inimesed Kuressaarest mõistlikul ajal Tallinna jõuaksid,” selgitas Leivategija.

Läbirääkimised mõistliku lahenduse leidmiseks Aviesi ja Saare maavalitsuse vahel käivad. Leivategija sõnul lootust lennufirmaga lähipäevil kokkuleppele jõuda siiski on, sest viimane lennufirma pakutud muudatus annaks hommikuse lennuki Tallinna lennujaamas maandumise ajaks 10.05.

“Küsimus on 10–20 minutis, sest enne 10 peaks lennuk ikkagi Tallinnas maas olema,” selgitas Leivategija maavalitsuse nõudmist.

Leivategija sõnul võiks rahulduda lennu väljumisaja muudatusega 30 minutit varasemaks või hilisemaks võrreldes praeguse graafikuga, kuid mitte rohkem.

Suurem muudatus muudaks väljalennu, arvestades Tallinna asju ajama minevate inimeste mugavust, kas liiga varaseks või liiga hiliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles