Muhu radar sõitis Lõuna-Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel liikus Muhu saare radarijaamas asunud õhuseireradar Põlvamaale Valgjärvele. Lääne-Eesti õhuruumi jälgib Kellaveres paiknev radar.

Kaitseväe pressijaoskonna ülem Ingrid Mühling ütles, et radarpostile on ette nähtud vähemalt kaks väljasõiduharjutust aastas ning Valgjärve on üks neist kohtadest, kuhu saab selle ümber paigutada. Kuna tegu on mobiilse süsteemiga, saab radari vajadusel tunni ajaga selle alalisest asukohast minema toimetada ja uues kohas töökorda seada.

“See on rutiinne harjutus eesmärgiga testida mobiilse radari liigutamist erinevate kohtade vahel,” kinnitas Mühling.

Radari praegune ümberpaiknemine on ettevalmistus kevadiseks suurõppuseks Kevadtorm, kus osalevad ka õhuväeüksused. Kaitsevägi korraldab Kevadtormi sel aastal Lõuna-Eestis Valga-, Põlva- ja Tartumaal 5.–23. maini.

Nii liigub radar Thales Ground Master 403 uuesti Lõuna-Eestisse Kevadtormi ajal maikuus. Täpselt samas kohas, kus praegu, see järgmine kord enam paiknema ei hakka.

Muhu radariga analoogne mobiilne radar paigaldatakse 2014. aasta lõpul Otepää valda. Kui Otepää radaripost valmib, hakkab Otepää radar katma Lõuna-Eestit ja Muhu radar hakkab ümber paiknema pigem Lääne-Eestis.

Praegu, kui Muhu radar asub Lõuna-Eestis, katab Lääne-Eesti õhuruumi Kellaveres paiknev primaarradar, mille tegevusraadius katab ka Lääne-Eesti saari. Kellavere radar on statsionaarne, koos kahe mobiilse radariga annab see tulevikus täieliku ülevaate Eesti õhuruumis toimuvast.

Muhu radarijaam avati ametlikult aasta tagasi, märtsis 2013. Radar on varemgi Muhumaalt ära käinud – möödunud aasta augustis osales radar koos teenindava meeskonnaga õppusel Lõuna-Eestis ja viimati sõitis mobiilne õhuseire vabariigi sünnipäeval 24. veebruaril Pärnus toimunud pidulikul paraadil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles