Vastukaja: Savisaare pank on julgeolekurisk

Kalle Laanet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilse Saarte Hääle arvamusloos “Pankade hiigelkasum rahvast teenima” kiidab tulihingeline parteisõdur Jaanus Karilaid Savisaare Tallinna munitsipaalpanga loomise ideed. Olles juba kümme aastat poliitikas, olen piisavalt kogenud, et mõista sõnumite taustu.

Arutleme veidi, mis on viimastel aegadel Euroopas toimunud. Kõige suurema tõuke meie Eesti julgeolekuriskide ümberhindamiseks on andnud Putini juhitava Venemaa anneksioon Ukrainas. Krimmi võtmine Venemaa otsesesse mõjusfääri, kasutades selleks nii sõjalisi kui inforünde taktikaid. Kuidas see võiks olla seotud Tallinna panga loomisega? 2010. aastal sai avalikkus teada, et Edgar Savisaar käis Venemaal küsimas Putini sõbralt Vladimir Jakuninilt raha. See käik paisus avalikuks tulles nn kirikuskandaaliks. Õnneks suutsid meie julgeolekuasutused selle tehingu lõpuleviimist takistada. Mis aga tähendab, et andes vanakuradile sõrme ehk juba raha küsides anti ennast idanaabri mõjusfääri.

Kas nüüd, mil EL ja USA on rakendanud finantssanktsioone Putini lähikondlaste osas, on vaja usaldusväärset finantsasutust omade juures? Meenutagem Savisaare sõnumeid: kaikameeste kamp juhib Ukrainat, Krimmi referendum oli seaduslik jne. Ta oli esimene Euroopa Liidu liikmesriigi parteiliider, kes õigustas avalikult putinliku Venemaa tegevust Ukrainas – ju nii nõudsid peremehed idast.

Tallinna panga loomise idee ei ole ajendatud millestki muust kui linnajuhi isiklikust võimu kinnistamise vajadusest, mida praegu soodustab Putini lähikondlaste vajadus finantse ümber kantida. Just esmaspäevases “Välisilma” saates näidati filmi, kus USA lõhkus Šveitsi panga USB pangasaladuse ringkaitse. Pank oli kohustatud avaldama pangakontode info. Tegemist oli inimestega, kes varjasid tulusid, et mitte maksta makse koduriigile. Ka Savisaarel on oma nn perekonnafond millegipärast Šveitsi pangas. Nüüd, mil Eesti õiguskaitseorganid tunnevad selle konto vastu huvi, on ilmselt tekkinud vajadus raha ümbertõstmiseks, et takistada uurimist. Miks mitte enda poolt kontrollitavasse munitsipaalpanka.

Tänases julgeolekukeskkonnas on kahtlase väärtusega finantsasutuse loomine Eesti omariiklusele tõsine risk. Teame ajaloost väga selgelt, milleni viisid president Pätsi isiklikud huvid Venemaal.

Loodan, et ajapikku avanevad ka viimaste Saaremaa keskerakondlaste silmad sõnumite osas, mida edastatakse peakontorist erinevate sõnumitoojate suude kaudu; seekord viskus dzotile Karilaid. Et säiliks meie omariiklus, peame suutma ära tunda hunti lambanahas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles