Hiina saadik külastab Saaremaa ettevõtteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASVAL: Praegu on Baltic Workboatsi Hiinale lähim koostööpartner Kasahstanis. Juhatuse liikme Margus Vanaselja žesti järgi tundub, et sealt edasi liikumiseks perspektiivi ta igatahes näeb. Pildil vasakult suursaadik Qu Zhe, Margus Vanaselja ja Hannes Hanso. Foto: Irina Mägi
NASVAL: Praegu on Baltic Workboatsi Hiinale lähim koostööpartner Kasahstanis. Juhatuse liikme Margus Vanaselja žesti järgi tundub, et sealt edasi liikumiseks perspektiivi ta igatahes näeb. Pildil vasakult suursaadik Qu Zhe, Margus Vanaselja ja Hannes Hanso. Foto: Irina Mägi Foto: Saarte Hääl

Eile ja täna on Saaremaal Hiina suursaatkonna delegatsioon eesotsas suursaadik Qu Zhega. Kahe päeva jooksul külastavad hiinlased Saaremaa liha- ja piimatööstuse ettevõtteid ja Kuressaare gümnaasiumi ning tegid eile pärastlõunal jalutuskäigu linnas ja pargis.

Kuressaare linnapea Hannes Hanso sõnul on tema Hiina delegatsiooni vastuvõtjana eelkõige uste avaja ja Saaremaa pildil hoidja rollis. Tema sõnul on oluline, et saatkondade esindajad käiksid vaatamas ka midagi muud peale Tallinna ja Harjumaa.

“Hiinaga ei alga ükski suurem koostööprojekt enne, kui kohal pole käinud kõrgetasemeline delegatsioon,” tuletas Hanso meelde kultuurilisi erinevusi.

Tema sõnul on eesmärgiks võetud näidata Hiina delegatsioonile Saaremaad ja Kuressaaret kui head, arenenud võimalustega kohta äritegemiseks, kohta, kus on võimalik toota ja kust on võimalik eksportida.

“Hiina on kasvava majandusega riik, mille elanikud tarbivad aina kallemaid kaupu,” lisas Hanso. Tema näeb siin Saaremaa ettevõtete jaoks võimalust, eriti hiljutise Venemaa turu sulgemise valguses. “Hiina poolele võiks siinne toodang huvi pakkuda. Konkreetsete partnerite leidmine ja otseste suhete arendamine on ikkagi ettevõtete enda teha,” märkis ta.

Kuigi Euroopa Liidul ja Hiinal on olnud poliitilisi erimeelsusi, ei ole see siiani seganud majandussuhete arendamist ja vahetatavate kaubamahtude suurenemist. Hiina suurim kaubanduspartner maailmas on praegu Euroopa Liit. Euroopa Liidu sees on Hiina suurim partner Saksamaa.

“Ka Saksamaa ja Hiina valitsusel on poliitilisi erimeelsusi, kuid hiinlased on pragmaatikud. Mina tahaksin neid jätkuvalt sellistena ka näha,” lisas Kuressaare linnapea.

Teisipäeval ja kolmapäeval külastavad Hiina suursaatkonna delegatsiooni liikmed Saaremaa lihatööstust, Saaremaa piimatööstust, Baltic Workboatsi, Saaremaa Delifoodi ja Kuressaare gümnaasiumi ning teisipäeva pärastlõunal tegid nad jalutuskäigu Kuressaare linnas ja pargis. Delegatsiooni koosseisus on Saaremaal Hiina suursaadik Eestis Qu Zhe, atašee Han Rui ja II sekretär Wu Gang.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles