Ajakaja: Päev pärast pidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vorstid ja kapsad söödud, kuused välja visatud, pühademelu väheke veel mälus ja mõtetes, kuid uued emotsioonid võtavad võimust ja elu läheb edasi. Kuhu suunda? Mis saama ja juhtuma hakkab?

Sotsiaalmeedias on aktiivsemad inimesed juba uue aasta horoskoobid välja peilinud ja need nüüd levivad. Inimene tahab teada, mis teda ees ootab. Tõenäoliselt on sellest tuge sisemiste kahtluste ja kõhkluste korral. Ja mis siis, et tegelikkuses need horoskoobid meile tõelist saatust ehk ette ei kuuluta – ikkagi on nad argises olemises kuidagi pidepunktideks.

On ka skeptikuid, kes horoskoope ei usu. Nende valik, ja seda ei saa neile pahaks panna. Eks igal inimesel ole mingi oma olemine ja meetod, kuidas seda hingerahu saada ja säilitada.

Pühade aeg oli, vaatamata välja kuulutatud jõulurahule, siiski ka ärevust täis. Sest kogu maailm on ärevust täis ning õnnetused ja hullused ei taha lõppeda. Ja nende tulek ja minek ei sõltu enam sellest, kas on pühad...

Mida igaüks selle maailma tasakaalustamiseks teha saaks? Kinni pidada aasta alguses antud ilusatest lubadustest? Olla uuel aastal törtsukene sallivam, lahkem, naeratavam? Proovida – ja mitte ainult lubadustes, vaid ka päriselt – olla natuke parem inimene, et see pühade ajal hinge lubatud ilus tunne säiliks ka uuel aastal. Et me tahaksime olla ilusamad ja paremad. Tahtmises on ju kinni see, kuidas edasi.

Lihtsalt tuleb ka päevadel pärast pühi ja pidu tahta hea olla, ilus olla. Tuleb tahta saada targemaks, ausamaks, siiramaks. Tuleb tahta anda endast maailmale see parim energia, mis hinges ja südames kõigil meil ju tegelikult olemas on. Ja seda ka siis, kui argipäev on kätte jõudnud. Elu on palju lihtsam, kui me laseme oma positiivse poole nähtavale ja teeme teadlikult headust genereerivaid valikuid jonni, kiusu, kadeduse, ärapanemise asemel.

Uue aasta kevadel peaks seda saabuvate valimiste kontekstis ikka uuesti ja uuesti sõnastama just nii, sest sõna loob tähendusi ja aitab meie ilusamal mina-poolel materialiseeruda. Ja headust pole kunagi liiga palju. Sama on tarkusega.

Mõistmisega...

Head ja ilusat olemise jätkumist kõigile ka pärast pidu. Et see tunne, mis pühadest hinge sai, kestaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles