Ajakaja: Kelle kätte usaldada riik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel valisid soomlased endale parlamenti. Valimisvõitlus oli sama tuline kui mõned ajad tagasi Eestis. Mõnes mõttes vaat et veelgi tulisem. Soomlaste suhtelist vaoshoitust igapäeva asjades arvestades. Näiteks võimalike peaministrikandidaatide debatt teles läks kohati nii tuliseks, et polnud enam üldse võimalik aru saada, kes mida ütles või mõtles. Ja saatejuhid ei käinud sest mäsust enam üldse üle. Parteisid, kes võimu juurde ihkamas, oli samuti rohkem kui Eestis.

Tulemused olid soomlaste endi jaoks samuti üllatavad, nii valitute esinduslikkuse kui ka maailmavaate vaatevinklist. Keskpartei võit oli üllatav, kuigi juba pikka aega ette prognoositav. Samas on soomlaste valik põnev selles mõttes, et Keskpartei juht on tuntud ja tunnustatud miljonärist ärimees, kes teoreetiliselt ei peaks ju vaesematele inimestele sümpatiseerima. Vähemalt Eestis on selline mõtteviis levinud... Ses mõttes on soomlased muidugi rohkem realistid – saavad aru, kust riiki raha tuleb. Kust tuleb raha sotsiaalhoolekandeks ja raviteenusteks, pensionideks ja muuks selliseks. Eestlased usuvad endiselt, et õnn tuleb õuele, kui rahakotis raha ühest taskust teise tõsta. Ses mõttes on kindlasti palju lootustandvam eduka ärimehe juhitud valitsus, kui et niisama meeldivate ja aateliste inimeste kätte usaldatud elamine.

Äkki on meilgi aeg õppida, et riigi heaolu algab sellest, kui palju tuleb riiki raha, kui hästi on korraldatud majandus, kust laekuvatest maksudest saavad elamisväärse elu ka need, kes ise oma teenistusega toime ei tule või kel teenistust üldse polegi. Äkki võiks ärimehed ja ärilise mõtlemise sotsiaalselt legitiimseks muuta – pean silmas ausat äri –, sest kui ei ole rikkuse tootjaid, siis ei ole ju ka midagi vaesematele jagada. Äkki nn pahad kapitalistid on siiski head, sest nendeta elu püsti ei püsi?

Selles osas on järgnevatel aastatel põnev vaadata, kas see maailmavaateline muutus valimistel Soome heaoluühiskonda ka sisuliselt muudab. Kas tuleb ärimehe abil õnn õuele?

Selle taustal on muidugi huvitav ka meie oma arenguid vaadata ja õppida analüüsima, kust ikkagi tuleb see õnn meie õuele ja kelle kätte usaldada riik. Ehk siis, kelle hoolde tasub end usaldada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles