Tehumardi mõõga poolsajand

Tõnu Veldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17. SEPTEMBER 1966: Sündmuse olulisusest annab vahest pildi tõsiasi, et koos kõrgete Nõukogude sõjaväelastega andis nurgakivisse pandud ürikule oma allkirja ENSV ministrite nõukogu esimehe asetäitja Arnold Green.
Saaremaa muuseum
17. SEPTEMBER 1966: Sündmuse olulisusest annab vahest pildi tõsiasi, et koos kõrgete Nõukogude sõjaväelastega andis nurgakivisse pandud ürikule oma allkirja ENSV ministrite nõukogu esimehe asetäitja Arnold Green. Saaremaa muuseum Foto: Saarte Hääl

Pühapäeval möödub 73 aastat Tehumardi öölahingust. Sellest halbade asjaolude kokkusattumisest tingitud traagilisest sündmusest on palju kirjutatud. Mõlemad osapooled kandsid ses ootamatus kokkupõrkes suuri kaotusi. Vene poolel langenud maeti korrektselt ühishauda, Saksa sõdurite laibad lohistati aga mürsuaukudesse või heideti merre.

50 aastat tagasi avati lahingupaigas senise dolomiidist ristküliku asemel mälestusmärk, mis on turistide hulgas populaarne külastuskoht tänapäevalgi. Rahva seas “Tehumardi mõõga” nime saanud 21 meetri kõrgune betoonsammas sai nurgakivi 17. septembril 1966. aastal. Nimelt tähistati sel laupäevasel päeval suure pidulikkusega 25 aasta möödumist Lääne-Eesti saarte kangelaslikest kaitselahingutest 1941. aasta sügisel.

Toimunust saab täpsemalt lugeda sel päeval ilmunud ajalehest Kommunismiehitaja, mis oli sisuliselt pühendatud sellele suursündmusele. Ajalehe päises oli rasvases kirjas loosung “Südamlik tervitus kangelaslikele kaitsjatele!”.

Esiküljel olid ära trükitud 14 veterani nimed, keda pidupäeva puhul autasustati EKP Kingissepa rajoonikomitee ja TSN täitevkomitee aukirjadega.

Kell 14.30 asetati Tehumardil mälestusmärgile nurgakivi. Huviliste sinna sõidutamiseks väljusid linna keskväljakult pool tundi varem autobussid. Sündmuse olulisusest annab vahest pildi tõsiasi, et koos kõrgete Nõukogude sõjaväelastega andis nurgakivisse pandud ürikule oma allkirja ENSV ministrite nõukogu esimehe asetäitja A. Green...

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles