POETICUS KASVAB JA EDENEB

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Kütt kinnitab et Saaremaa mullas kasvavad liiliasibulad eriti hästi.
2 X ERAKOGU
Kalle Kütt kinnitab et Saaremaa mullas kasvavad liiliasibulad eriti hästi. 2 X ERAKOGU Foto: 20170906_162012

Möödunud aasta lõpul kirjutasime OK-s KT Poeticus OÜ asutamisest, mille lõid kaks lillekasvatajat Timo Panin ja Kalle Kütt.

Suure nõudluse ja huvi tõttu lillesibulate vastu otsustati seni Facebooki grupis “Poeticus – talunartsiss” toimunud sibulamüük üle viia vastvalminud e-poodi Poeticus.ee.

Kuidas nii kaugele jõuti ja millest kõik alguse sai?

Timo Panin (ülemisel pildil): Kevadisi lõikelilli – tulpe ja nartsisse – olen kasvatanud juba 2008. aastast. 2014. aasta sügisel jäi mul mahapanekul üle küllalt suur kogus poeedinartsisside sibulaid. Mõtlesin, et võiks neid pakkuda Facebooki grupis “Aiaelu”. Hommikul oma Facebooki postkasti vaadates pidin kreepsu saama, sest soovijaid oli kümneid kordi rohkem, kui oleksin oodata osanud. Saatsin pakid teele ja oli hea meel, et sibulad omanikud leidsid. Pärast seda mõtlesin, et miks ei võiks oma tegevust laiendada ja soovijatele sibulaid kasvatada. Nii paningi järgmisel sügisel maha uusi sorte, lisaks tulpidele ka lauke, krookuseid ja püvililli. Minu Facebookis loodud gruppi “Poeticus – talunartsiss” lisandus mitte päevade, vaid minutitega järjest uusi liikmeid ja lillehuvilisi – jutt heast kvaliteedist ja taskukohastest hindadest levis Facebookist ka kaugemale.

Ülemöödunud aastal panin maha suuremas koguses liiliaid neljakümnest erinevast sordist. Maa neile sobis ja sibulad kasvasid võimsad. Alustasin nende müümisega eelmisel kevadel. Sibulad said jälle ruttu otsa. Sügisese müügiga said Facebooki grupis reklaamitud liiliasibulad kõik otsa esimese 30 minutiga.

Kuna Facebooki keskkonnas kasvas tellimuste vastuvõtmine ja inimestega suhtlemine juba nii-öelda üle pea, siis tuli hakata mõtlema mugavama lahenduse peale. Kuna minu sõber Kalle Kütt, kes elab Saaremaal Luulupe külas, on mulle viimastel aastatel põllutöödes ja müügis suureks toeks ja abiks olnud, otsustasime koos luua osaühingu. Panime sellele algse Facebooki grupile sarnaneva nime KT Poeticus OÜ.

Olin juba eelmisel sügisel otsustanud, et järgmine kevadine müük peab toimuma e-poe kaudu. Tänavu 1. aprillil saigi e-pood avatud ja edaspidi lisandub sinna ka teisi kaupu. Sügisel tulevad lisaks erinevatele lillesibulatele müüki suvi läbi meie kodumaa mullas kasvanud pojengide ja flokside juurikad.

Nelja aasta jooksul tekkinud püsiklientuurile on lisandunud väga palju uusi kliente. Otsest reklaami ega pealesurumist pole ma kauba pakkumisel teinud. Jutt on lihtsalt liikunud inimeselt inimesele, kes meie toodete kohta teistele häid sõnu on jaganud. Kiidetakse sibulate suurust, kvaliteeti ja mõistlikku hinda. Samuti on kõigil ostjatel õite ilu nähes olnud alati hea meel ka selle üle, et õitsevadki just seda värvi ja sorti õied, mida nad olid tellinud. Kaubandusest lillesibulaid ostes võib tihti saada hoopis ebameeldiva üllatuse osaliseks just seetõttu, et pakendil esitletud sort ei vasta tegelikkusele.

Kuna äri on viimastel aastatel kõvasti laienenud, pidin lisaks 1000 ruutmeetrile Tallinna kasvatusmaale kasvatuspinda juurde otsima. Hea sõber ja üks osaühingu osanikest Kalle tegi ettepaneku kasutada tema maad Luulupe külas. See paistab sobivat eriti hästi just liiliatele. Sinna sai ehitatud ka eraldi hooned sibulate hoiustamiseks ja kuivatamiseks. Lisaks panime seal möödunud sügisel maha üle 3000 küüslaugu, mida on plaanis tuleval sügisel müüa maheküüslauguna.

Vaata ka www.poeticus.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles