START KEVADISELE SUURPUHASTUSELE!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevade saabumine on kahtlemata rõõmus sündmus. Kevadega koos saabub aeg võtta ette mitmed vajalikud tööd, mis ei pruugi olla just kõige meeldivamate killast, kuid mida tegemata jätta ka ei saa. Olgu see siis akende pesu, kevadine suurpuhastus, esimesed tööd aias või terrassil. Kõiki neid töid saab teha tulemuslikumalt ja hõlpsamini, kui kasutada õigeid abivahendeid. Oma Kodu seadis sammud Rehemäe keskusesse ja vaatas seal riiulite vahel ringi. Nähtule jagas kommentaare ja näpunäiteid kevadise suurpuhastuse edukaks korraldamiseks Kuressaare ametikooli turismiteenuste õppesuuna kutseõpetaja Sille Lapp.

• Klaasipesuained on enamasti alkoholi baasil, seega ei tohi neid kasutada koos mikrokiuga, see rikub lapi, kasutage parem majapidamispaberit. Neid aineid kasutades on hea eemaldada klaasidelt üksikuid plekke ja näpujälgi, suurem pesu tuleks korralikult määrdunud akende pesemisel ikka suurema lahuse hulgaga ette võtta – tavaline nõudepesuaine lahus ja pehme lapp või nuustik appi ning klaasikuivataja, ja valmis!

• Mikrokiust lappe on kodu koristamisel väga mugav kasutada. Erinevat värvi lappe kasutage siis erinevates kohtades. Peske neid aeg-ajalt pesumasinas (värvilisele pesule mõeldud pesugeeliga ja ilma loputusaineteta), sest puhtaks saab need vaid seal. Määrdunud lapiga puhast pinda ei saa!

• Plekieemaldajate abiga võib vabaneda nii mõnestki plekist. Harjaga koos on neid suhteliselt mugav kasutada. Aga vaipade pesemisel peab kindlasti saama nii šampooni kui ka plekieemaldi vaiba seest eemaldada. Pealegi on tänapäeva vaibašampoonid juba nii tõhusad, et plekieemaldajaid ei pruugigi vaja minna. Kui 20 aastat tagasi võeti esmalt plekid ja siis pesti kogu vaip, siis nüüd käib teistpidi, enne kogu vaip ja siis võimalikud plekid.

• Grilli ma ise küll keemiaga ei puhasta, panen toiduõliga likku ja siis harjaga mustus mehaaniliselt maha. Sama käib ka kaminaklaasi kohta: majapidamispaber niiskeks, ahjust lehtpuutuhka ja saab väga särava tulemuse, kui teise paberipoolega veel üle poleerida.

• Kõikvõimalike põrandakatete hooldus- ja puhastusainete puhul jälgige doseerimist! Ärge doseerige üle ja ärge kasutage liiga märgi meetodeid. Põrand peab hoolduskoristuse juures kuivama 20 sekundiga, kui ei, siis tuleb üle kuivatada. Hooldusainete puhul olge hoolsad – ärge kasutage neid pidevalt, vaid aeg-ajalt. Need jätavad põrandale ka kaitsekihi ja võivad liiga sagedase kasutuse korral kihistuda.

• Piirituse baasil klaasipesuaineid on lahjendamata võimalik kasutada ka karmi pakase ajal aknaid pestes (auto esiklaasi pesemist ei keela ju talvel keegi).

• Mööbliõlid ja -vahad valage või pihustage ikka ainult puhtale ja kuivale lapile. Kui otse pinnale panna, ei pruugi saada ühtlast tulemust. Kui on õlitatud mööbel, siis vajab see ikka aastas korra värskendamist. Antistaatikuid on hea kasutada telerite ja arvutite puhastamisel, ka lakitud mööbli puhul. Nii ei teki pärast puhastamist pinnale kohe uut nähtavat tolmukihti.

• Pliitide puhastamisel pidage silmas, et te kuuma pliiti puhastama ei kipuks. Muidu on tulemus vastupidine. Praeahjude puhastamisel pidage meeles, et need on tugevad aluselised ained ja seega on vaja end ja ümbrust kaitsta. Pärast tuleb korralikult loputada ja vajadusel ka nõrga äädikalahusega loputada. Järgige täpselt kasutusjuhendeid.

• Hooldusained metall- ja klaaspindadele kaitsevad ja hooldavad, ei lase näpujälgedel pindasid rikkuda. Mõned rasvased näpujäljed on väga jonnakad metallpindadelt (külmikuukselt) eemalduma, seega kasutage hooldusaineid uuel pinnal kohe.


Aknapesu NB!

Ärke peske aknaid otsese päikese käes, sest vesi aurustub liiga kiiresti ja klaasile jäävad triibud. Samuti vihmase või külma (temperatuur alla –5 °C) ilmaga.

Professionaalsete aknapesuvahendite kõrval võib toimiva töösegu ka ise kokku panna. Rahvalikke soovitusi on lõputu hulk. Kes segab supilusikatäie äädikat kahe liitri vee kohta, kes teeb vee ja nuuskpiirituse või viina ja vee segu; kes lisab pesuvee hulka sortsu Fairyt.

Oluline on tööde järjekord. Kõigepealt pese puhtaks ja kuivata aknaraamid, nende tihendid, siis klaasid ning viimasena aknalauad.

Aknapesu õige järjekord on ülalt allapoole ja väljast sissepoole. Välimise klaasi välisküljelt alustades on sisemisi klaase pestes kohe näha, kas mõni koht on vahele jäänud või esineb kuskil triipe.

Asendamatu abimees on mikrokiust klaasilapp. Kui aknaid on palju ja klaasipind suur, on mõistlik soetada klaasipesur (näiteks Kärcheri akutoitel aknapesur WV2 plus).

Pestud akent kuivata lapi või paberiga, vana hea ajaleht polevatki uuematel andmetel enam see kõige parem vahend, sest ajaleht võib jätta klaasile trükivärvi.

Kõige mugavam on kasutada pehme kummiga korralikku aknakuivatajat: ikka ülevalt alla, servad enne, keskpaik pärast.

Allikas: internet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles