Juu Jääb on mitmekesine nagu alati

Raido Kahm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: IMG_2508

5.–8. juulini toimub Muhu muusikatalus taas armastatud tulevikumuusika festival Juu Jääb, mille rikkalikust programmist leiavad pärle nii klassikalise džässi kui ka elektrooniliste rütmide austajad.

Kokku toimub tänavusel festivalil 14 kontserti, kus astub üles 72 artisti 11 riigist. Peaesinejad on Ann Shirley Prantsusmaalt, Maya Vik Norrast ja Jazztronik Jaapanist, keda kõiki saab näha Muhu muusikatalus. Lisaks toimuvad kontserdid Muhus Katariina kirikus ja Pädaste mõisas ning Kuressaares, Tallinnas ja Tartus.

Traditsioonilisemaid ja tuntumaid laule saab kuulda neljapäeval Kuressaares Arensburgi hotellis, kus kolm Eesti džässlauljatari Helin-Mari Arder, Ivi Rausi ja Liina Saar esitavad Valter Ojakääru loomingut. Festivali kunstiline juht Villu Veski ütles, et kontserdi vastu on lausa ootamatult suur huvi. “See on turvaline valik, kus lood on tuttavad,” selgitas ta, et festivalil on mõeldud ka neile, kes uuemat muusikat ei tihka avastama tulla.

Laupäeva päeval saab aga Muhu muusikatalus näha USA lennuväe diksiländansamblit Wings of Dixie, kusjuures kontsert on publikule tasuta. Ansambel esindab Ameerika Ühendriikide Euroopa õhujõude ja on esinenud juba rohkem kui kümme aastat. Mõistagi astub üles ka saksofonivirtuoos Villu Veski ise. Reedel mängib ta koosseisus Tenor Legacy: Baltic Stars ja laupäeval on ta laval koos Laura Põldverega.

Pikad traditsioonid

22. korda festivali korraldava Villu Veski sõnul on Juu Jääbi traditsioon tema jaoks justkui puu, mis on kaua kasvanud.

“Ei kujuta ettegi, et järsku selle katki jätaks,” andis ta mõista, et Juu Jääbi on kindlasti oodata ka edaspidi. Aastatega on aga paljugi muutunud. “Esiteks ei ole muusikafestival või kontsert enam üldse mingisugune imeasi,” märkis ta ja tõi võrdluseks 1997. aasta, mil Pädaste mõisa tuli üle tuhande inimese üksi seepärast, et Tõnis Mägi tuli Muhumaale laulma.

“Pole enam nii, et paned plakati külavahele ja kõik tulevad,” selgitas Veski, et inimestel on tekkinud niivõrd palju valikuid, kuna igal nädalavahetusel on üle Eesti mitmeid üritusi. Seetõttu tuleb järjest enam rõhku panna reklaamile, sotsiaalmeediale ja kõigele muule, mis festivali atraktiivsemaks muudavad.

Üle kahekümne aasta kestnud festivali üheks eeliseks on aga see, et ta on tuntud ka välismaiste artistide seas. “Saame aastaringselt ettepanekuid ja pigem tulevad need mujalt maailmast,” märkis Veski ja lisas, et seda ette ei tule, et keegi küsiks, mis asjaga Juu Jääbi näol õieti tegemist on. Varem leiti aga esinejaid pigem lähiriikidest.

“Kahekümne kahe aasta jooksul on siin väga paljud juba esinenud ja mõni kaks-kolm korda. Selleks, et programm oleks uudne, tuleb aina kaugemalt vaadata,” tõdes Veski. Raske eeltöö korvab aga alati fantastiline Juu Jääbi publik ehk “kolm päeva õnnelikke nägusid,” kui kasutada Veski enda sõnu.

Nii mõnigi artist, kes Juu Jääbi külastab, soovib anda vähemalt paar kontserti. See on ka üheks põhjuseks, miks Juu Jääbi kontserdid toimuvad ka Tallinnas ning Tartus. “Eks nad tahavad näha Eestimaad natuke rohkem ja mõnda linna ka,” selgitas Veski ja lisas, et samuti on festivalil hea koostöö mandri džässiklubidega. Väljaspool Muhumaad toimuvad kontserdid on Veski sõnul festivalile ka heaks reklaamiks. “Meil ei ole eesmärgiks tohutult laieneda, aga mandri kontserdid on saanud toredaks traditsiooniks,” lisas ta.

Öised praamid

Selleks, et mandriinimesed, kes Saare- või Muhumaale ööbima jääda ei soovi, saaksid pärast kontserti koju, on käima pandud ka öised sõidud Kuivastu ja Virtsu vahel. Lisaks on olemas autojuht, kes festivalikülalised Kuivastust soovi korral peale võtab ja hiljem sinna tagasi viib. “Kes kardab erinevatel põhjustel autoga parvlaevale tulla, saab selle Virtsu jätta,” selgitas Veski.

Festivali saareline asukoht on Veski sõnul samuti saanud Juu Jääbi omamoodi kaubamärgiks. “Olen inimeste tagasisidest aru saanud, et see saartele väljasõit on justkui üks suuremat sorti ettevõtmine,” muheles Veski, et inimesed ikka muljetavad, kuidas nad Tallinnast Muhu poole tulema hakkasid ja mis siis kõik tee peal juhtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles