Vilsandi metssead õppisid väravaid hingedelt maha tõstma (VIDEO)

Ain Lember
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEATEMP VILSANDIL: Võimalik, et aiamurus leidub mingeid sigadele teadaolevaid delikatesse.
RAUL KÜBARSEPP
SEATEMP VILSANDIL: Võimalik, et aiamurus leidub mingeid sigadele teadaolevaid delikatesse. RAUL KÜBARSEPP Foto: Saarte Hääl
Seakatkust puutumata jäänud Vilsandi metssead on koduhoovidest toidu hankimiseks uue moena õppinud väravaid hingedelt maha tõstma.

“Nad on õppinud tegema kahte asja: eest ära tõmbama võrkaeda ja väravaid hingedelt maha tõstma,” ütles Väike-Vilsandi elanik Raul Kübarsepp (fotol), kelle sõnul on väravate hingedelt tõstmine viimase aja mood, mis varem pole sigade repertuaari kuulunud.

Esmalt tõstsid metsanotsud hingedelt jalgvärava, seejärel ka ühe suurema värava, mis mõlemad, tõsi küll, on kadakast punutud ja üsna kerged. Samuti tekitavad nad aia alla auke, lükkavad aialipid koos võrgu ja raskete maakividega aia alumise ääre eest ära ning tungivad nõrgematest kohtadest läbi.

Raul Kübarsepp rääkis, et varem hoidsid metssead tema majast viisakasse kaugusesse ja külastasid hoovi üksnes talvel, kui maja oli tühi. Nüüd aga tulevad hommikul vara pererahva kohalolust välja tegemata ja tuhnivad hoovi üles. “Nad on muutunud intelligentsemaks ja neile kuidagi pakub see huvi,” ei varjanud Kübarsepp oma hämmastust.

Kuigi väljapoole aeda jäävad metsõunapuud ja sead söögi pärast aeda marssima ei peaks, teevad nad seda siiski.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist Peep Männil ütles, et metssiga on intelligentne ja õppimisvõimeline loom. Kui tal kord õnnestus värav ninaga pooljuhuslikult hingetelt maha tõsta, siis edaspidi teab ta väga hästi, kuidas väravat lahti teha. Hooldatud muruplatsid pakuvad sigadele huvi seetõttu, et neis leidub sageli palju vihmausse või siis juunipõrnika või maipõrnika tõuke, mida nad mullast endale söögipooliseks tuhnivad.

Raul Kübarsepp on segituhnitud hoovi päras mures ning soovib, et jahimehed sigade arvu Vilsandil piirama hakkaks. Praegu kütitakse sigu saarel kord aastas, mis pole piisav. Lisaks koduaedadele teevad sead kahju ka kaitsealustele taimeliikidele.

Peep Männili hinnangul praegu sigadele ajujahti pidada ei saa, sest saarel on lahti kariloomad. Kõne alla tuleks ehk peibutussöödaga harvendamine.

Vilsandi saarevaht Aavo Piisk (fotol) rääkis, et seakatkust pääsenud Vilsandi metssigade asurkond elab aus ja hiilguses kõikjal saarel. Sigade arv ulatub teismetesse, lisaks sündis sel aastal üsna palju põrsaid. Metssead kuuluvad Piisa sõnul saareelu juurde vähemalt viimased 25 aastat. “Metssead lõhuvad viljapuid, see on vana asi,” lausus Piisk. “Käristavad õunad koos okstega alla, ploomid samamoodi.”

https://www.youtube.com/watch?v=lUi7ytpKv_U&feature=youtu.be

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles