LÄÄTSA HOLIDAY HOMES – ELA VÕI ISE!

Tõnis Kipper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegse korterelamu trööstitutest varemetest on tänaseks saanud mõnus majutusasutus.
Omaaegse korterelamu trööstitutest varemetest on tänaseks saanud mõnus majutusasutus. Foto: 0O9A6867

Läätsa Holiday Homes on tegutsenud juba mõned head aastad, kuid on suurest teest just nii palju eemal puude vahele peidetud, et kui täpselt ei tea, siis juhuslikult siia juba ei satu. Kuigi endise Läätsa kauplusehoone asemele tänavu kerkinud konverentsi- ja peomaja juhatab huvilise nüüd juba kiiremini sihile. Kompleksi kuuluvad kuus külaliskorterit, kaks väiksemat ja kaks suuremat puhkemaja. Meenutame, et endine Saaremaa tarbijate ühistule kuulunud kauplusehoone suleti pärast 2003. aasta veebruaris juhtunud tuleõnnetust.

Juba mainitud Teeääre puhke- ja seminarikeskus mahutab 60 inimest ja samapalju on kompleksis ka ööbimiskohti. Siin võib edukalt pidada nii pulmi, sünnipäevi kui ka muid üritusi. Arhitektid Ahti Luhaäär ja Märt Penjam, ehitaja Mudel Ehitus OÜ. Suvisel ajal saab edukalt kasutada terrassi, kus on paargu ja 26-kraadise veega muljet avaldavalt suur (ilmselt Saaremaa suurim?) välibassein, mille mõnud paraku mõeldud vaid kompleksi külalistele. “Inimesed nii naudivad seda!” ütleb puhkekeskuse perenaine Gerli Merivald ja lisab, et bassein töötab mai algusest septembri lõpuni.

Maja ise on energiasäästlik. Suureks abiks on päikesepaneelid ja kui uskuda väidet, et Sõrve on päikesepaistelisel Saaremaal veel see köige päikselisem paik, on nende kasutegur ilmselgelt hea. Paargu katusel olevad paneelid kütavad vett, aiaäärsed toodavad elektrit.

Külaliskorterite maja ajalugu ulatub veel Saare Kaluri kolhoosi õitseaegadesse, kui Saare KEK hakkas 1986. aastal Läätsale kolhoosi töötajatele korterelamut ehitama. Hoone valmis ei saanudki ja seisis üpris nukras olekus aastaid. (Pärast AS-i Läätsa tegevuse lõppu läks objekt AS-ile Läätsa Kalatööstus, kellelt omakorda ostis pooliku maja 2005. aastal OÜ Merkoland.) 

2014 ehitas Sõrve Puhkemaja OÜ hoone lõpuni. Omaaegsetest plaanidest jõudis küll realiseeruda vaid esimene ja keldrikorrus, kuid tulemus on igati uhke ja samas kodune. 

Päris metsa alla jäävad kaks puhke- ja kaks saunamaja, mis näevad välja nii uued ja naksis, nagu olekski just äsja valmis saanud. Tegelikult on neil ikka tööiga juba kaks aastat. “Me ise üritame seda võimalikult korras hoida, et oleks puhas ja kena,” ütleb perenaine. “Võib-olla sellepärast hoiavad ka kliendid seda puhtust ja korda.”

Majades on olemas kõik eluks hädatarvilik, õues mõnusaks äraolemiseks grillivarustus ja kiiged. Suuremates majades hoiavad toad soojad kaminahjud, korterites õhk-vesi-soojuspumba baasil keskküttesüsteem.

Perenaise soe vastuvõtt peale selle.

Tekst TÕNIS KIPPER
Pildid MAANUS MASING, ERAKOGU
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles