Koolipoisist leiutajat Tõnis Reitalu tabas preemiasadu

Monika Metsmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PREEMIAT VÄÄRT: Lihtsa ja praktilise mahlapumba välja mõelnud noor saarlasest leiutaja Tõnis Reitalu (keskel) kantsler Tea Varraku ja Eesti teadusagentuuri tegevjuhi Karin Jaansoniga.
Val Rajasaar
PREEMIAT VÄÄRT: Lihtsa ja praktilise mahlapumba välja mõelnud noor saarlasest leiutaja Tõnis Reitalu (keskel) kantsler Tea Varraku ja Eesti teadusagentuuri tegevjuhi Karin Jaansoniga. Val Rajasaar Foto: Saarte Hääl
Lümanda põhikooli 3. klassi poiss Tõnis Reitalu pälvis oma mahlapumba idee eest riiklikul õpilasleiutajate konkursil esikoha ja eripreemiad.

Kui kaks aastat tagasi tõi toona 1. klassis õppinud Tõnisele samal konkursil III koha preemia tema leiutis “Hoolitse oma silmade eest”, siis tänavu kuulub Tõnisele üks neljast esikoha preemiast, mis anti välja 1.–4. klassi õpilastele. 400 euro suuruse auhinna vääriliseks peetud Tõnis oli välja mõelnud ja valmis teinud mahlapumba, mille abil ka väikesed lapsed saavad 3-liitrisest purgist mahla lihtsasti tassi.

Seadeldis on valmistatud pumbast, kahest plastikvoolikust, nupust ja papist ümbrisest.

“Kui nuppu vajutad, hakkab pump tööle, pumpab õhu esimesest voolikust sisse ja kui see sinna kolmeliitrisesse purki jõuab, tekib sellest rõhk, mis surub mahla teisest voolikust sisse ja mahl jookseb tassi,” selgitas Tõnis oma leiutise tööpõhimõtet.

Kuidas Tõnis sellele pumbaideele tuli? Poisi sõnul on ta internetis näinud videoid sarnastest seadeldistest, ent need on olnud valmistatud palju väiksemate anumate jaoks.

“Liitrisest saan ma ise ka valada,” ütles Tõnis.

Poiss testis pumba töökindlust sel suvel, kui sai õunamahla tehtud. “Toimis küll,” lausus ta, lisades, et leiutis on ta enda kodus kasutusel.

Tõnise juhendajat, tema isa Janno Tuulikut tunnustati eile 500 euro suuruse preemiaga.

Maailma Intellektuaal­omandi Organisatsioonilt (WIPO) ja patendiametilt, samuti SA-lt Teaduskeskus AHHAA pälvis Tõnis Reitalu eriauhinnad. Lisaks sai ta nagu teisedki nooremas vanuserühmas I preemia võitnud leiutajad preemiaks laste teadusajakirja Minu Maailm aastatellimuse.

Tallinnas TalTechi innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory saalis toimunud autasustamisel tunnustas kantsler Tea Varrak eile 34 õpilasleiutajat, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena valmis 28 põnevat leiutist. Kokku esitati tänavusele konkursile 739 ideed. 5.–9. klassi õpilastele anti välja kolm esimest preemiat, gümnaasiumiastmes jäeti esimene preemia sel korral välja andmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles