VINGUANDUR – SINU ODAVAIM ELUKINDLUSTUS

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinguandurid on saadaval Saaremaa Tuleohutus OÜ-s, Kauba 3.
Vinguandurid on saadaval Saaremaa Tuleohutus OÜ-s, Kauba 3. Foto: Saarte Hääl

GAAS. Eestis kasutatakse maagaasi ja vedelgaasi. Maagaasi jaotatakse torustikuga ja kuna meile Saaremaale gaasitorustikku ei tule, on meil kasutusel vaid balloonides vedelgaas.

VINGUGAAS ehk süsinikoksiid (CO) tekib põlemisel. Vahet pole, mida põletada, isegi toidukõrbemine tekitab vingugaasi, aga ka liiga vara kinni pandud ahjusiiber. Aga vingugaas tekib ka siis, kui gaasiboiler on halva tõmbega või gaasipliit valesti reguleeritud.

KUMBA KARTA? Mõlemat tuleks karta, aga gaas on palju ohutum. Gaas on ka kergemini avastatav, gaasile on lisatud lõhnaainet, et lekkest teada saada. Olemas on ka andurid, millega gaasilekkeid avastada. Vingugaas seevastu on lõhnatu, värvitu, maitsetu ja levib väga salakavalalt, täiesti märkamatult. Gaas ei ole mürgine, vingugaas on aga täiesti mürgine! Gaasi põhilised ohud on selles, et gaasi kogunemisel ruumi surutakse ruumist hingamiseks vajalik hapnik välja ja muidugi ka see, et võib tekkida plahvatus.

Suitsuandurist ei ole vingugaasi tuvastamisel mingit abi. Vingugaasi varaseks avastamiseks on ainus abiline vingugaasiandur. Suitsuandur avastab varakult tulekahju.

Esimene ja kõige lihtsam samm, mida igaüks meist saab kohe teha, on osta vingugaasiandur.

1. jaanuarist 2018 on Eestis kohustuslik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Võtab veel aastaid, aga kindlasti tuleb ka nõue, et kõigis küttekoldega kodudes on see abivahend nõutud.

Soovitan selle ostu ära teha kohe, hoidmaks ennast ja oma lähedasi.

KUHU PAIGALDADA? Vingugaasianduriga on kaasas tootja juhend. Selles on mitmeid vajalikke näpunäiteid.

Vingugaasiandur pannakse ruumi seinale, umbes 0,5–1,5 meetri kõrgusele põrandast, n-ö hingamiskõrgusele ehk elutoas tasemele, kus on inimese nägu diivanil istudes, magamistoas umbes padjakõrgusele.

Seade paigaldatakse 1–3 meetri kaugusele vingugaasi tekitajast, samuti ei tohiks andur asuda ventilatsioonisüsteemide ja õhulõõride lähedal. Mitmekorruselise elamu puhul soovitame vingugaasianduri paigaldada igale korrusele.

Gaasi ja vingugaasi saab ruumidest välja ventileerides: uksed ja aknad lahti ning tuul tuulutab ruumid. Ventileerimiseks ja olukorra kontrollimiseks võite abi kutsuda telefonil 112. Kiirabi kontrollib pererahva tervist ja päästjad ventileerivad ruumid.

MARGUS LINDMÄE,
Saaremaa päästepiirkonna juhataja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles