Kõrvetisi saab kontrolli all hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saarte Hääl

Paljudele tuttavaid kõrvetisi saab küll käsimüügiravimitega leevendada, kuid samas võivad need oluliselt halvendada inimese elukvaliteeti.

Tavaliselt annavad kõrvetised endast märku põhjustel, mida loetles Saarte Häälele üks selle vaevuse käes kannatav inimene. “Tuleb rasvaste toitude söömisel või sibulast,” rääkis nooremas eas meesterahvas. Samuti ei saa ta juua vahuveini. Vahel ei saagi tema sõnul aru, millest kõrvetised tekivad. Ühe põhjusena on ta teadlik sellest, et probleeme on tal olnud ka kaksteistsõrmikuga.

Gastroenteroloog Triin Remmel (fotol), kes ka Kuressaare haiglas vastuvõtte teeb, ütleb, et põletavat rinnakutagust valu põhjustab söögitorru tungiv maohape.

“Söögitoru lõpus, kus on ühendus maoga, asub sulgurlihas, mis reflukshaiguse korral hästi ei sulgu,” selgitab dr Remmel. “Seega võib maohape voolata tagasi söögitorru.”

Remmel räägib, et lisaks reflukshaigusele võivad kõrvetisi tekitada ka ülekaal, rasedus ning osa ravimeid. Miks mõnel inimesel see sulgurlihas nõrgem on, ei ole täpselt teada. “Samas võib kõrvetiste põhjuseks olla ka see, et inimese söögitoru tundlikkus happe suhtes on teadmata põhjustel suurenenud,” toob ta välja veel ühe põhjuse. Sageli tuleb tema sõnul ette juhtumeid, kus seedetrakti ülaosa gastroskoopiat ehk rahvakeeli “mõõganeelamist” tehes ei näe arstid patsiendil söögitorus põletikku, kuid ometi on vaevused olemas ning alluvad hästi maohappe teket mahasuruvale ravile.

Kõrvetiste teke ei sõltu arsti sõnul ei vanusest ega soost, kuigi vanematel inimestel võib neid siiski esineda sagedamini.

Kõrvetiste harvemaks esinemiseks loetakse alla kolme korra nädalas. Sellisel puhul saab abi ka apteegist, kus on käsimüügis mitmeid maohapet allasuruvaid ravimeid. Neid tuleb tarbida siis, kui vaevused tekivad.

Kõrvetiste tihedamal esinemisel võivad need hakata suisa elukvaliteeti halvendama või on haigel tekkinud lisaks veel mitmeid vaevusi. Dr Remmel toob näitena neelamistakistuse, kehakaalulanguse, kehvveresuse. Sellisel juhul peaks pöörduma oma perearsti poole ja vajadusel suunatakse patsient edasi gastroenteroloogi juurde.

Reflukshaigus kaldub arsti sõnul olema krooniline tõbi. “Seega, kui ravimivõtmine lõpetada, võivad vaevused tagasi tulla. Praegu on saada nii käsimüügiravimeid kui ka retseptiravimeid, mis on kõrvetiste raviks efektiivsed,” kinnitab Triin Remmel.

Raskemate haigusjuhtude puhul võib söögitorus olla raske põletik. Sellisel juhul on arsti sõnul vajalik püsiravi. “Harvematel juhtudel võib tekkida söögitoru kitsenemine või söögitorukasvaja,” lisab dr Remmel.


MIDA TEHA?

• Jälgige oma toidusedelit

Vältige tomatit, sibulat, küüslauku, šokolaadi, piparmünti, rasvast toitu, tsitruseliste mahla, sh apelsine ja greipe. Kui avastate, et kõrvetisi tekitab vürtsine toit, proovige leebemaid variante. Nii ei pea te oma lemmikroogadest täielikult loobuma.

• Jälgige, mida joote

Kõrvetisi võivad tekitada ka mõned joogid: kohv, tee, mullivesi, alkohol, tomati- ja apelsinimahl.

• Muutke oma tavapäraseid harjutusi

Füüsilised harjutused võivad suurendada koormust kõhule ja sellega kõrvetiste tekkimise riski. Näitena võib tuua sellise joogapoosi nagu “alla vaatav koer”. Probleeme võivad tekitada ka kõhulihaste harjutused, kuna liikumine võib paisata hapet söögitorru.

• Tõstke voodipäits ülespoole

Kui teil on öised kõrvetised, proovige panna midagi voodijalgade alla selliselt, et päits oleks voodijalutsist umbes 15 cm kõrgemal, või kasutage kiilukujulist patja. See asend takistab happe voolamist söögitorru. (Ärge kasutage pea kõrgemale tõstmiseks suurt hulka patju, kuna keha on siis asendis, mis suurendab kõrvetisi.) Refluks tekib harvem, kui magate vasakul küljel.

• Kandke avaraid rõivaid

Teine võimalus kõrvetiste vähendamiseks on kõhule avaldatava surve vähendamine. Võtke kaalust alla ja kandke avaraid riideid ja laiu vöid.

• Kõrvetised ja sooda

Populaarset rahvameditsiinivahendit soodalahust tarbida ei tasu. Sooda küll neutraliseerib happe ja kõrvaldab mõneks ajaks halva enesetunde, kuid sooda sissevõtmisel tekkiv süsihappegaas ärritab maonäärmeid, mis hakkavad eraldama soolhapet. Regulaarsel sooda tarbimisel tekivad organismis tõsised soolade ja vee tasakaalu häired.

Allikas: Terviseuudised


ARST KIIDAB

Eelmisel nädalavahetusel Kuressaares oma esimesi vastuvõtte teinud dr Remmel kiitis Saaremaa perearste. “Nii hästi perearstide poolt enne ärauuritud haigeid kohtab spetsialist Tallinnas üliharva. Esmased muljed on seega väga head,” ütles Triin Remmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles