RETSEPT ⟩ Toortatar – kodumaine supertoit

Monika Metsmaa
Copy
TOITEV JA MAITSEV: Kui tatar on kaane all omaenda kuumuses just parajaks paisunud, lisab Mari-Liis selle pannile köögivilja-seente segule.
2 x MAANUS MASING
TOITEV JA MAITSEV: Kui tatar on kaane all omaenda kuumuses just parajaks paisunud, lisab Mari-Liis selle pannile köögivilja-seente segule. 2 x MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl

Tervislikust toitumisest lugu pidav saarlane Mari-Liis Raud on alati suur tatrasõber olnud, ent vahetas niinimetatud tavalise tatra mõni aasta tagasi oma pere menüüs toortatra vastu. Sest viimane on tema sõnul nii tervislikum kui ka maitsvam.

“Tavaline tatar on saanud oma pruuni värvuse röstimisel ning kõik kasulik selles, vitamiinid ja mineraalid, on töötlemise käigus hävinud,” põhjendab Mari-Liis oma otsust. “Kuigi kiudained on röstitud tatras alles, on see muus osas “surnud” toit.”

Supertoiduks peetav toortatar seevastu sisaldab 12 asendamatut aminohapet, rauda, magneesiumi, vaske, tsinki. Pealegi on toortatar gluteenivaba. Need, kel gluteenitalumatus, võivad seega julgesti oma toidus toortatart kasutada. “Muide, tatar ei olegi teravili, vaid hoopis hapuoblika ja rabarberi sugulane,” märgib Mari-Liis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles