Andropaus on vananemise osa

Alver Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MUUTUSED ON PARATAMATUD: Kuressaare haigla kirurg ja uroloog Andres Sarjas ütleb, et me kõik peame mingil hetkel leppima sellega, et vananeme.
MAANUS MASING
MUUTUSED ON PARATAMATUD: Kuressaare haigla kirurg ja uroloog Andres Sarjas ütleb, et me kõik peame mingil hetkel leppima sellega, et vananeme. MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl

Inimese vananemisega kaasnevad mitmesugused iseärasused tervise osas ja meestel kipub üks neist pahatihti olema andropaus, mida üldiselt endale ei teadvustata.

Esimesed andropausile viitavad märgid võivad meestel ilmneda juba 30. eluaastate lõpul. Tüüpilised vaevused kujunevad tavaliselt välja siiski alles 50. ja 65. eluaasta vahel. Paljudel meestel säilib aga meessuguhormoonide vajalik tase kõrge eani, nii et andropausi klassikalises mõistes ei kujunegi, kirjutab portaal kliinik.ee.

Teaduslikult on andropaus ehk meeste üleminekuiga meessuguhormoonide taseme langusest tingitud mehe elujõu vähenemine ja tervise halvenemine. Termin “andropaus” on võrreldav naise üleminekuea kohta käiva terminiga “menopaus”.

Kõik algab sageli varjatult. Meessuguhormoonide tase langeb juba alates mehe 30-ndatest eluaastatest. Tervel mehel langeb meessuguhormoonide tase keskmiselt 1% aastas. Languse kiirus ja selle mõju tervisele sõltub pärilikkusest, mehe üldisest terviseseisundist, suguelundeid kahjustavatest haigustest ja olulisel määral ka eluviisist. Ajutised hormoonitaseme langused on enamasti seotud pikaajalise vaimse ja füüsilise ülekoormusega, aga ka raskete üldhaigustega.

Ealine iseärasus

Kuressaare haigla kirurg ja uroloog Andres Sarjas ütleb, et me kõik peame mingil hetkel leppima sellega, et vananeme ja organismis toimuvad erinevad muutused. “Aga andropaus ei ole haigus, vaid ealine iseärasus,” täpsustab ta.

Andropausi iseloomulikud tunnused on energia vähenemine, psüühiline ebastabiilsus, seksuaalse huvi vähenemine, erektsioonivõime langus ja kadumine, vaimse võimekuse langus, depressioon, unehäired, lihase- ja liigesevalud, luutiheduse vähenemine ja luuaine vähenemine, lihasjõu ja lihasmassi vähenemine.

Tüüpiliste vaevuste kõrval võib meessuguhormoonide madal tase mõjutada enamiku elundite talitlust. Mitmed uuringud on näidanud, et testosterooni madal tase on oluline südame isheemiatõve ja südamelihase infarkti riskitegur. Arsti juurde toob mehi aga enamasti erektsioonivõime langus, see kaebus on ka südame- ja veresoonkonnahaiguste ohusignaal.

Andres Sarjase sõnul ongi meeste puhul üks oluline märksõna testosterooni tase. “Kõigil ei pruugi see muidugi ühtemoodi väljenduda, sest mõnel mehel on testosterooniga kõik veel korras ka 80-aastaselt,” tõdeb tohter.

Andropausi riskitegurid on keskmisest väiksem munandimaht, munandit kahjustavad haigused, ülekaalulisus, kroonilised neeru- ja maksahaigused, pidev stress ja ülekoormus, pikaajaline suitsetamine ja alkoholism.

Andropausi diagnoosimine tugineb spetsiaalsetele küsimustikele ja hormooniuuringute tulemustele. Hormoonidest peetakse kõige olulisemaks meessuguhormooni testosterooni taset organismis.

Andropaus on ravitav. Meessuguhormoonide vaegust saab korrigeerida hormoonasendusraviga. Väga tähtis on andropausi riskitegurid õigel ajal välja selgitada. Paljudel juhtudel piisab hormonaalse tasakaalu parandamiseks mõõdukast eluviisi muutmisest ja riskiteguritest hoidumisest. Kindlasti aitab kaasa ka teiste haiguste asjatundlik ja õigeaegne ravi.

“Andropausi on võimalik ravida, kuid see tähendab, et eesnäärmega peab kõik korras olema,” selgitab Andres Sarjas, lisades, et arsti poole võiks kindlasti pöörduda, kui andropaus hakkab elu segama.

Ainult kolm meest

Pikka aega puudusid aga selged seisukohad, kuidas andropausi diagnoosida ja ravida. Nüüdseks on see probleem lahendatud ning see annab meestele paremad võimalused tervise kontrolliks ja jälgimiseks. Nagu ka menopausi korral, kasutatakse andropausi raviks hormoonasendusravi.

“Minu praktikas on ainult kolm meest selle probleemiga minu poole pöördunud, ja see on ikka inimese enda otsustada,” tõdeb dr Sarjas. “Kindlasti mõjub see ka potentsile, sest kui testosterooni tase langeb, siis on ka probleeme erektsiooniga.”

Nii soovitab Andres Sarjas meestele oma tervisliku seisundi selgitamiseks lasta vereproovis kontrollida ja mõõta lisaks PSA-testile ka testosterooni taset. Haiguse varases järgus on tihti abi ka riskitegurite vähendamisest ja elustiili muutmisest, ehk siis märksõnad oleksid näiteks tervislikum toitumine ja suitsetamisest loobumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles