Eheda Tordi magusad ahvatlused valmivad Komandandi tänavas

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TORDITÖÖ KÄIB KODUKÖÖGIS: Võib tunduda uskumatu, aga just nii pisike on tordimeister Vilve Õunaia töötuba ehk teisisõnu loominguline köök.
MAANUS MASING
TORDITÖÖ KÄIB KODUKÖÖGIS: Võib tunduda uskumatu, aga just nii pisike on tordimeister Vilve Õunaia töötuba ehk teisisõnu loominguline köök. MAANUS MASING Foto: Töö Vilve Õunaid
Juba lapsena köögis ema kõrval askeldades kokakunsti saladusi tundma õppinud põline kuressaarlane Vilve Õunaid otsustas alles kaks aastat tagasi pärast kogemuste omandamist mitmes firmas ennast ise ettevõtluses proovile panna.

Oktoobris 2017 registreeriti OÜ Ehesiid. Osaühingu käimatõmbaja Vilve Õunaia kaubamärk on Ehe Tort. Ennekõike peabki ta ennast torditegijaks, kuigi ei jää hätta ühegi pagari- või kondiitritoote valmistamisega.

“Kokandus pakkus huvi juba varases lapsepõlves, aga alles 14 aastat tagasi otsustasin pärast pikalt kodus toimetamist ja laste kasvatamist pagaritoodetega tegelema hakata. Kogemusi omandasin mitmes Kuressaare ettevõttes,” räägib magusameistrist ettevõtja.

Loominguline töö

Vilve ei oska isegi öelda, miks just tortide valmistamine talle nii südamelähedane on. Töötades OÜ-s Saare Magus omandas ta tortide tegemiseks kõik vajalikud oskused.

“Seal sain suurepärase võimaluse ennast täiendada ja arendada. Tegelikult on see ju loominguline töö. Mul oli võimalus aastake ka mandril töötada. Just seal torte tehes tekkiski mul mõte luua oma ettevõte, kus saaksin rahulikult omaette toimetada ja uusi tooteid välja mõelda,” räägib Vilve.

Kodulinna naasnud, hakkas südi naine oma unistusi ellu viima. Suurettevõtte loomisele Vilve ei mõelnud. Talle piisas oma korteri köögist. Pliit, mahukas külmkapp, laud ja riiulid võimaldavad kodus tasa ja targu tegutseda.

Kõigepealt tuli tal veterinaar- ja toiduametist vastav luba taotleda. Ametnikud vaatasid Vilve köögi üle ja kirjutasid dokumendile alla. “Sain loa valmistada kodus kondiitritooteid müügi eesmärgil. Seejärel asutasin ettevõtte, et saaksin oma tooteid müüa toitlustusfirmadele ja eraisikutele.”

Vilve sõnul on talvekuud müügi seisukohast tagasihoidlikud. Siiski tunneb ta heameelt, et tellijaid leidub. Helistavad ja kirjutavad sõbrad ning tuttavad. Nädalavahetusele eelnevad päevad on tordimeistrile kõige töörohkemad. Teadagi tähistatakse juubelisünnipäevi ja muid olulisi sündmusi just nädalavahetustel. Tavakohaselt kuulub peolauale ka tort. Kogenud magusameister teeb just sellise tordi, nagu tellija ihkab.

Kogukaim tort, mille Vilve Õunaid on valmistanud, kaalus 10 kilo. Selle tellimuse täitis Vilve mandrimaal töötades. Saaremaal ei ole keegi nii pirakat torti tellinud, aga viiekiloseid on ta meisterdanud küll.

“Igapäevaselt tegelen uute toodete väljatöötamisega. Mõtlen välja ja katsetan. Soovin pakkuda inimestele just nendele meelepäraseid tooteid. Torte saab valmistada ju erinevate maitsekooslustega. Mida rikkalikumat sortimenti saan pakkuda, seda parem tellijaile ja mulle endale,” arutleb staažikas kondiiter.

Vastavalt tellija soovile saab retsepte n-ö mugandada, kas siis midagi lisades või välja jättes.

Klientide ja ka tordimeistri enda hinnangul on OÜ Ehesiid üheks lemmiktooteks kujunenud grenadilli-kohupiimatort vaarikatega. Retsept Vilve enda välja töötatud. Seda võiks tinglikult ka Ehesiid OÜ firmatordiks nimetada.

“Hea kohviga maitseb tort kõige paremini, aga kuidas keegi – kes võtab tordi kõrvale teed, kes mahla või morssi,” teab tordimeister.

Tagasiside positiivne

Marja- ega puuviljaaeda Vilvel endal ei ole. Vajalikud marjad-viljad soetab ta tuttavatelt. Poest ta marju ja moose ei osta, jahu, rammusat rõõska koort ja kohupiima aga küll.

Tordimeistrile teeb heameelt see, et klientidelt saadud tagasiside on positiivne. “Loodan, et mida rohkem inimesi minu tehtud torte proovib ja rahule jääb, seda suurem on tõenäosus uusi kliente leida,” sõnab Vilve.

Komandandi tänava kortermaja köögis küpsetatud torte on viidud ka mandrimaale. “Lõunaeestlasedki on oma kodukohas peokülalisi minu tehtud tortidega kostitanud. Kuna olen nii uus tegija, siis olen siiani jõudnud kõigile tellijaile vastu tulla. Kellelegi ei ole ära öelnud,” tõdeb Vilve.

Peale tortide meeldib Vilvele käsitöökomme meisterdada. Ostjaid jagub neile peamiselt jõulude ajal. “Lastele need väga meeldivad,” teab ta oma kogemustest.

Põhjalikumalt saab Vilve Õun­aia toodetega tutvuda FB lehel Ehe tort Kuressaare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles