Omanik taganes laiule unustatud loomakarjast

Andres Sepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LOOMAD ON, AGA OMANIKKU POLE: MTÜ Loomapäästegrupp sai reedel kirja septembris Loonalaiul käinud inimeselt, kes edastas Riina Pernaule veistest tehtud fotosid ja väitis, et loomadel pole häda midagi.
REPRO
LOOMAD ON, AGA OMANIKKU POLE: MTÜ Loomapäästegrupp sai reedel kirja septembris Loonalaiul käinud inimeselt, kes edastas Riina Pernaule veistest tehtud fotosid ja väitis, et loomadel pole häda midagi. REPRO Foto: Saarte Hääl
Loonalaiule unustatud Šoti veiste omanikfirma MTÜ Ökoabi teatas, et neil pole veisekarjaga mingit pistmist.

“Saaremaa Ökoküla AS-il ei ole kunagi veiseid olnud. MTÜ Ökoabi viimased veised on meile teadaolevalt 2014 ära toodud keskkonnaameti kinnitatud aktiga,” teatas reedel Saarte Häälele mõlema ettevõtte tegevjuht Andreas Väli.

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader kinnitas Saarte Häälele, et keskkonnaamet toetas tõepoolest 2014. aastal loomade vedu Loonalaiule ja tagasi. “Tegu on tööde vastuvõtmise aktiga. Pärast 2014. aastat ei ole keskkonnaamet loomade vedu laiule enam toetanud,” sõnas Ader.

Ökoabi loomad

Reedel kirjutasime, et MTÜ Loomapäästegrupp esitas veterinaar- ja toiduametile kaebuse Loonalaiul elavate veiste pidamistingimuste kohta. Loos oli kirjas, et loomad kuuluvad AS-ile Saaremaa Ökoküla, kuid juriidiliselt on nad tegelikult MTÜ Ökoabi omad. Sisuliselt pole sellel vahet, sest mõlemad ettevõtted kuuluvad samale omanikule, Hando Sutterile.

Kuna firma ise kinnitab, et Loonalaiul pole nende loomad, tekib küsimus, kelle omad need siis on.

Saarte Häälele teadaolevalt tellis Sutteri ettevõte, mida siis juhtis Meelis Kuivjõgi, kaheksa Šoti mägiveise tõugu lehma Loonalaiule veo 2015. aasta kevadel. Seejärel Kuivjõgi lahkus ametist ja tema asemel asus firmasid juhtima Meelis Laido. Et ka loomad laiule vedanud töötajad lahkusid ametist vastuolude tõttu tegevjuhi ja omanikuga, jäid veised ka 2015/2016 talveks laiule. Seejärel olid nad firma jaoks kadunud kuni 2018. aasta suveni, mil Andreas Väli sai Vilsandi saarevahi Avo Piisa kaudu nende olemasolust teadlikuks. Asjaga asus tegelema veterinaar- ja toiduamet.

Eelmisel suvel selgus ka, et esialgu laiule viidud kaheksa lehma asemel on seal juba vähemalt 21-pealine kari. Et saarele 2015. aastal pulle ei viidud, olid paljunemise taga ilmselt samal aastal Ökoabil Elda ja Eeriksaare poolsaarel kaduma läinud pullid, kes tõenäoliselt talvel üle jää Loonalaiu lehmadele kosja läksid.

Eelmisel suvel ei eitanud Andreas Väli, et Loonalaiul on nende loomad. “Sellist asja, et jääksid ka veel nüüd üle talve sinna, kindlasti ei taha,” ütles firma tegevjuht Andreas Väli septembri alguses Saarte Häälele. Ta kinnitas, et loomad on heas seisukorras ja terved ning vajadusel tagatakse nende täiendav toitmine.

Siiski tegi VTA firmale ettekirjutuse loomade äratoomiseks ja määras sunniraha juhuks, kui seda ettekirjutust ei täideta. Andreas Väli lubas VTA-le, et hiljemalt aprilli keskel tuuakse loomad ära ja pääses sellega sunniraha maksmisest.

Vald vastutagu!

Veterinaar- ja toiduameti Saaremaa-Hiiumaa keskuse juhataja Jüri Lauter ütles eile Saarte Häälele, et eelmisel suvel “ettevõte arvas, et loomad kuuluvad neile ja nõustus seetõttu ettekirjutusega”.

Kuid 2019. aasta alguses võttis ettevõte Lauteri sõnul uue seisukoha loomade kuuluvuse osas. “Ettevõte on kirjalikult kinnitanud, et loomad ei kuulu neile. Kuna loomade identifitseerimistunnuseks on kõrvamärgid, mida seni pole õnnestunud tuvastada, on tegemist omanikuta loomadega,” selgitas Lauter.

Sellega kaasnes aga ootamatu üllatus Saaremaa vallavalitsusele, kes sai ametlikult korraga terve laiutäie Šoti mägiveiste omanikuks. Nimelt –kuna loomadel puudub teadaolevalt omanik, langeb vastutus kohalikule omavalitsusele, kes peab VTA hinnangul asuma nüüd veistega tegelema.

“Tegemist on tõuomaduste poolest poolmetsikute loomadega, kellel on arvestades saare looduslikku kooslust, piisavalt süüa ja juua,” sõnas Jüri Lauter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles