Sõrve otsast nähti NATO sõjalaeva

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
USS GRAVELY on 155 meetrit pikk sõjalaev, mis võib sõita kiirusega kuni 56 km/h.
USS GRAVELY on 155 meetrit pikk sõjalaev, mis võib sõita kiirusega kuni 56 km/h. Foto: Vikipeedia

Sõrve säärelt avanes viimasel ööpäeval vaatepilt, kus silmapiiril oli ka palja silmaga näha suur sõjalaev.

Mereliiklust kajastav marinetraffic.com määratles laeva “valitsuse aluseks”. Saidilt pole võimalik tuvastada selle nime, kuid tõenäoliselt on tegemist hävitajaga USS Gravely (DDG-107).

Sotsiaalmeedias andis erakordsest pildist üleeile õhtul teada Sõrve linnumees Mati Martinson. Eile hommikul ütles lehele üks säärel viibinud inimene, et laev on meeletu suur ja asub juba pigem Läti pool.

Lehele kinnitas militaaraluse selles piirkonnas viibimist ka merevalvekeskuse vanem Ivar Treffner, kelle sõnul viibis Sõrve sääre läheduses õppuse raames lõunasse liikuv NATO sõjalaev, mis täitmas patrulliülesandeid. 

“Eesti Vabariigi territoriaalvetes pole antud alus kindlasti ega teadaolevalt ka teisi sõjalaevu käinud,” ütles Treffner.

Samas hetkel on Balti riikide lähistel opereerimas NATO 1. alalise mereväegrupi sõjalaevad 1. alaline mereväegrupp on üks neljast NATO püsivast mereliste kiirreageerimisjõudude hulka kuuluvast üksusest, mis allub NATO merelisele väejuhatusele. Üksused osalevad liitlas- ja partnerriikide korraldatavatel õppustel, harjutustel ja operatsioonidel ning on valmisolekus kriisiolukordadele reageerimiseks.

Mereväe teabeohvitser nooremleitnant Karl Alfred Baumister lisas, et nähtu võis olla üks üksuse koosseisu kuuluvatest fregattidest, mille pardal on helikopterid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles