Vallad kutsuvad loobuma teeäärte mürgitamisest

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Tee. Foto on illustratiivne.
Tee. Foto on illustratiivne. Foto: unsplash.com

Saaremaa ja Muhu vald kutsuvad teehooldusettevõtteid mitte kasutama Saaremaa ja Muhu maanteede hooldamisel taimekaitsemürke.

Veel 2018. aastal kasutati Muhu ja Saaremaa valla bussipeatuste ja riigimaantee mahasõitude ümbruse hoolduses taimekaitsevahendeid, kuid Saaremaa vallavanem Madis Kallas ja Muhu vallavanem Raido Liitmäe julgustavad teehooldajaid mürkide kasutamisest loobuma.

Maanteeametile saadetud kirjas viitavad vallajuhid, et taimekaitsevahendite asemel peaks kasutama hoopiski niitmist või trimmerdamist, mis aitavad püsida taimeliikidel, kelle hakkama saamine sõltub regulaarsest niitmisest. Niitmise positiivset mõju võib märgata mitmetel Kuressaare–Kuivastu maantee lõikudel, kus teeservades õitseb varasuvel massiliselt kaitsealuseid orhideesid.

Muhu valla keskkonnanõunik Piret Lang ütles, et teehooldusettevõtted peaksid järgima taimekaitsevahendite kasutamise nõuetes hiljuti kehtima hakanud muudatusi, mis ei luba enam kasutada bussipeatustes ja teeäärte hooldamisel taimekaitsemürke. Mürkide kasutamise keeldu on kinnitanud põllumajandusameti spetsialistid. Sotsiaalmeedias on maanteedel taimekaitsemürkide kasutamise vastu sõna võtnud mesinikud.

AS-i Eesti Teed Saaremaa piirkonna teemeister Jüri Lember ütles, et sel aastal nemad taimekaitsevahendeid veel kasutanud pole, sest jahedad ilmad ei soosi taimede kasvu. Mürki  pritsib ettevõte käsipritsiga ja sedagi vaid kohtades, kuhu niidukiga ligi ei pääse. “Oleme mürgi kasutamist igal aastal vähendanud ja ajapikku me ilmselt lõpetame selle,” lausus Lember, kelle sõnul pole taimekaitsevahendite kasutamise kohta sel aastal otsust veel tehtud. Lemberi sõnul pole aga teemeistritel mürgi kasutamisest pääsu ka tulevikus sellises olukorras, kus pindamisele minevas teelõigus on rohi läbi teekatte kasvanud.

Eestis kasutatakse teehoolduses viimasel ajal palju herbitsiide, samal ajal kui Põhjamaades loobutakse herbitsiidide kasutusest niitmise kasuks. Teeservad omavad ühe enam tähtsust liigilise mitmekesisuse säilitamisel nii taimede kui ka näiteks tolmeldajate elupaigana. Mürkide kasutamisest loobumisega aidatakse ühtlasi kaasa loodusliku mitmekesisuse säilimisele ja puhtama elukeskkonna püsimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles