Militaarmehed tõid Orissaarde tanki

Copy

Üle aastakümnete võib Saaremaal igaüks minna oma silmaga kaema ehtsat tanki, mille Saaremaa sõjavara muuseumi mehed üleeile Orissaare lähistele kohale sõidutasid.

"Eesmärk on tank käima panna või vähemalt üritada seda teha," ütles Saaremaa sõjavaramuuseumi eestvedaja Margus Sinimets Saarte Häälele.

Neljapäeva hommikul nägid Sinimets ja tema kamraadid Viimsis sõjamuuseumi hoovil tundide kaupa vaeva, et aastakümneid seisnud sõjamasinalt pidurid maha saada. "Kõik pidurid, sidurid olid kinni, käik ei tulnud välja, aga saime lahti ja veerema!" rõõmustas Sinimets. Seejärel upitati sõjamasin suure kopplaaduri jõul Saaremaa transpordifirma Siimu Auto treilerile ja sõit läks Virtsu poole.

Järgmiseks tööks juba Orissaare sõjavaramuuseumi hoovil on tanki mootori, torustike ja paakide demonteerimine ning sinna kunagi valatud vedelikest tühjaks tegemine. Mootori kolvid on Sinimetsa sõnul ilmselt kinni roostetanud.

Valasime aineid peale, homme hakkame harutama."

MARGUS SINIMETS

"Valasime aineid peale, homme hakkame harutama," lisas ta. Eesmärk on mootorile elu sisse saada hiljemalt 3. augustil, sest 4. augustil toimub Tumala mõisas Saaremaa 8. sõjaajaloopäev. Seal loodetakse taaslavastuses näidata juba omal jõul liikuvat sõjamasinat.

Tanki sai Saaremaa sõjavaramuuseum enda käsutusse Eesti sõjamuuseumist, kuhu see sattus Poola armeemuuseumi kingitusena 2015. aastal. "Millalgi läheb ta sõjamuuseumisse tagasi, aga meil on hasart, et tahaks tankiga mängida natuke," lisas Sinimets.

Margus Sinimetsa andmetel on tegemist on 1953. aastal Poolas valminud tankiga T-34/85. Nõukogude Liit alustas T-34-de tootmist juba 1940. aastal ja Venemaa kasutab II maailmasõja kuulsamaid sõjamasinaid oma relvastuses tänini.

Algselt oli T-34 mõeldud 76,2-millimeetriste mürskude laskmiseks, kuid see osutus Saksa Tiigrite ja Pantrite soomuse jaoks liiga väikseks kaliibriks. T-34 baasil alustati Venemaal uuetüübilise T-43 tootmist, mille prototüüp valmis märtsis 1943. Testimine näitas paraku, et T-43-ga oli halvem manööverdada ja soomus ei olnud sakslaste 88 mm relvade vastu piisavalt tugev. Projekt lõpetati ja kasutusse võeti T-34/85 ehk 85-millimeetrise toruläbimõõduga tank.

Orissaarde jõudnud tanki kasutati Poola armees kas reserv- või väljaõppesõidukina. Nn idabloki sõjajärgsetele põlvkondadele muutis tanki väga populaarseks Poolas 1966–1970 vändatud seriaal "Neli tankisti ja koer".

1944. aastal oli Nõukogude vägedel Eesti vallutamisel sadu tanke, kuid Saaremaale neid siis ei jõudnud. Küll aga oli hiljem Karujärvel teadaolevalt tankipolk 90 tankiga. Avalikes kohtades võis tanke näha hulganisti 1965. aasta suvel õppustel, kus nad näiteks Orissaare alevikus vastselt mahapandud asfalti ära lõhkusid. Tankid T-54 sõidutati üle Suure väina tankipraamidega Sõprus ja Suurupi.

Eestis on muuseumides ja erakogudes teadaolevalt vaid mõned üksikud tankid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles