Saarte praostina jätkab Anti Toplaan

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Anti Toplaan näitamas 1933. aastal Laurentiuse kiriku tornimunasse pandud kirja.
Anti Toplaan näitamas 1933. aastal Laurentiuse kiriku tornimunasse pandud kirja. Foto: Raul Vinni

Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) Saarte praostkonna sinod kinnitas eile praostiks taas Anti Toplaane  ja abipraostiks Rene Reinsoo, kes jätkavad ametis ka järgnevad neli aastat.

Peapiiskop Urmas Viilma poolt praostikandidaadiks esitatud Kuressaare Laurentiuse koguduse õpetaja 

Toplaan valiti salajasel hääletusel ametisse ühehäälselt. Nõndasamuti sai ühehäälse toetuse ka Toplaane poolt abipraostiks esitatud Kihelkonna kiriku õpetaja Reinsoo. 

Peapiiskop Viilma ütles, et arvestades, kuidas on uues Saaremaa vallas käivitunud koostöö omavalitsuse ja koguduste vahel, siis ei oleks see nii heal tasemel, kui Toplaan praostina ja vallavolikogu liikmena ise selle nimel vaeva ei näeks. “Ma usun, et see on üks asi, mida Anti Toplaan jätkab ja mida ka kogudused ootavad,” lausus ta.

Saarte praostkonda iseloomustades tõi peapiiskop välja tõsiasja, et haldusreformist tulenevalt on Saaremaa oma 13 kogudusega Eestis Tallinna ja Tartu kõrval kõige suurema luteri koguduste arvuga omavalitsus.  

EELK Kuressaare koguduse majas toimunud koosolekul kinnitas sinod ka praostkonna majandusaruanded ja eelarve.

Toplaan tõusis Saarte praostkonna etteotsa 2015. aastal, mil kolm järjestikust ametiaega sel postil olnud Veiko Vihuri enam jätkata ei soovinud. Kuna Toplaan oli tegutsenud enne seda abipraostina, valiti tema asemel abipraostiks Kihelkonna kiriku õpetaja Rene Reinsoo.

Saarte praostkonda kuulub 20 kogudust Saaremaalt (13), Hiiumaalt (5), Muhust (1) ja Ruhnust (1). Eestis on EELK-l kokku 12 praostkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles