Saaremaa vallavanem taunib Omniva plaani

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustratiivne.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / LEPM

Omniva plaanib tööjõukitsikuse ja kojukande kallinemise tõttu tulevikus ka ajalehed ja jõulukaardid maapiirkondades paiguti pakiautomaatidesse suunata, vahendas ERR. See nõuaks postiseaduse muutmist. Saaremaa vallavanema Madis Kallase sõnul oleks see teenuse kättesaadavuse kohalt väga halb lahendus.

Kallas märkis, et pakiautomaate on praegu vaid vähestes kohtades – erinevalt postkastidest, mis on tema sõnul sisuliselt kõigis Saaremaa külades olemas. “Lisaks ei saa eeldada, et inimesed iga päev liiguvad oma kodu ja mõne suurema keskuse vahet,” ütles ta.

Omniva juhatuse liige Andre Veskimeister rääkis kolmapäeval Vikerraadio saates “Uudis+”, et ettevõte tegi mai algul analüüsi, millest selgus, et 82 protsenti Eesti inimestest elab kuue minuti autosõidu kaugusel lähimast pakiautomaadist. Kuivõrd see tähendab, et ligi 20 protsendil elanikest jääb lähim pakiautomaat kaugemale, kavatsevad nad pakiautomaatide võrgustikku tihendada.

Möödunud nädalal võttiski Omniva vastu otsuse paigaldada tänavu kolme Balti riigi peale kokku 250 täiendavat pakiautomaati.

Tänavu algatab Omniva ka katseprojekti väiksemate pakiautomaatidega, mis tulevikus võiksid asendada inimeste isiklikke postkaste.

Omniva plaani vastu võttis teravalt sõna Muhus elav kirjanik Katrin Pauts, kes juhtis tähelepanu ka muudatuse sotsiaalsele poolele.

“Lehe toomiseks postkastist, kuhu maanteed pidi on ikka paarkümmend meetrit minna, pannakse viisakamalt riidesse, sest keegi võib ju vastu tulla,” kirjeldas Pauts olukorda oma kodukülas. “See on päeva elevushetk – ajaleht saabus!”

Nüüd tahab Omniva sellised hetked vanainimestelt tema sõnul ära võtta, sest vanainimese kasutegur on ettevõtte jaoks null. “Olulisemad on need maainimesed, kel vähemalt auto on – jaksavad pakiautomaadi juurde sõita, ehk siis Hiinast pakkegi tellida,” ütles Pauts.

Peaminister Jüri Ratas ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et riiklik postifirma Omniva peab tagama kojukande maapiirkondades ja seda ka nädalavahetusel.

Eesti meediaettevõtete liit toetab peaminister Ratase seisukohta, et perioodika kojukanne peaks jääma senises mahus ja selle asendamine pakiautomaatidega ei ole lahendus.

"Kui me asendaksime kojukande pakiautomaatidega, siis kaotaksid sellega kõige enam maaelanikud," ütles liidu tegevjuht Mart Raudsaar pressiteate vahendusel.

Maakojukande dotatsioon oli aastaid 1,3 miljonit eurot. Tänavu kasvas dotatsioon poole miljoni euro võrra ja on 1,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles