Salme hobiveinimeister hakkas suvesiidrit tootma

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
HOOAJAKS JAGUB: Selle hooaja toodang on Raul Schifi sõnul juba kõik müüjatele ja toidukohtadele ära lubatud.
MAANUS MASING
HOOAJAKS JAGUB: Selle hooaja toodang on Raul Schifi sõnul juba kõik müüjatele ja toidukohtadele ära lubatud. MAANUS MASING Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Varem pigem veinimeistrina silma paistnud ja konkurssidel tiitleidki noppinud Salmel elav ettevõtja Raul Schiff sai sel kevadel oma koduhoovil kõrguvas siidrikojas valmis esimese laari Saaremaa suvesiidrit.

Asi algas ettevõtja sõnul tema jaoks juba kolm-neli aastat tagasi. "Otsisin väljundit. Tahtsin midagi mõnusat teha, mille materjal oleks kohapeal olemas, ja et ma ei peaks väga palju tööjõudu palkama," kõneles Raul Schiff oma koduhoovi tagumises nurgas asuvas siidrikojas.

Samuti tahtis ta tootma hakata midagi, mille lõpp-produkt oleks suhteliselt hinnaline. "Kui teised alustavadki tavaliselt siidrist, siis mina alustasin jääsiidrist, mis on konkreetse sarja kõige kallim toode," selgitas ta. "Proovisin erinevad jääsiidrid ja õunabrändid ära ning hakkasin lõpuks siidrit tegema," muheles mees.

Mõtleb ka brändile

Väikestviisi kavatseb ta sügisel ka õunabrändit valmistada. "Kalvados (siidrist destilleeritud õunabrändi – toim) ei tohi öelda, aga teeme siis saaredosi või midagi taolist," naeris Schiff.

Mees tunnistas, et on varem olnud pigem suur veinihuviline. "Naljakas on see, et jääsiidri peale sattusin lõputult guugeldades õunast valmistatud tooteid. Leidsin jääsiidri, see tundus jube ahvatlev ning nii see alguse sai," meenutas ta. Schiff pühendas end täielikult teemale: ostis kokku spetsiifilist kirjandust, uuris ja katsetas, kontakteerus inimestega Inglismaal ja Kanadas, kes siidrit valmistavad.

Kel õunaaiaks paras maalapp sealkandis müüa, võib Salme siidrimeistriga julgelt ühendust võtta.

Tänavu suvel läheb ta lisaks Prantsusmaale ühte kalvadosemõisasse brändivalmistamist õppima. Sealt ka see sügisene plaan – teha veidi õunabrändit. "Siis saab uued tarkused kohe tünni panna," tähendas ta.

Mis puutub aga siidrisse, siis selle tootmist ta jätta ei kavatse. Pigem plaanib paar sarja siidrit juurdegi teha. "See on selline terrassisari, kergesti joodav ja väikses pudelis. Peagi peaks aga tulema ka üks vähe kangem siider," avaldas Schiff.

Seni müüb Raul Schiff oma Saaremaa suvesiidrit vaid siinpool merd ehk Saaremaal. Müüvad seda nii poed kui ka kohalikud nooblimad söögikohad. Kaugeim punkt, kus seda suvist karastavat märjukest osta saab, on parvlaevad. Kokku müüb väärt kraami enam kui 20 kohta. "Sel aastal kaugemale minna ei plaani," nentis ta.

Saaremaa Suvesiider
Saaremaa Suvesiider Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Juba sel sügisel on Schiffi siidrikojas kavas suuremat sorti uuendused, mis võimaldavad tootmismahtusid kasvatada ja siis on võimalik oma toodanguga kaugemalegi jõuda. "Kui sel aastal tegin kokku 5000 liitrit, siis järgmisel aastal on plaan 12 000–15 000 liitrit ja siis vaatame mandril ka ringi," on mees optimistlik.

Kui kõnelda toorainest, siis Raul Schiffil endal on 1000 kaheaastast õunapuud, mis praegu pottides. "Eelmisel aastal pookisime neid ühe Inglise õunasiidripuu aretajaga, tema soovitas, mis on õiged siidriõunad," rääkis ta.

Otsib õunaaiaks maad

Nii on Schiffi toodangus 30–40% ulatuses siidriõun ja ülejäänud osas kohalik õun, mis tuleb Pöide külje alt. Siidriõun tuleb hetkel Inglismaalt ja Prantsusmaalt. "Kuna teeme sellist Normandia-hõngulist siidrit, siis peab seda õiget siidriõuna seal hulgas ikka olema," selgitas ta. Õige maitse, kanguse ja paraja mulli töötas Raul Schiff välja ühes Toomas Leeduga ning on seega talle üdini tänulik.

Samas otsib Schiff Saaremaal maad, mida oma siidriõunapuuaia tarbeks osta. Asuda võiks see soovituslikult Kuressaare ja Sandla vahel, sest tegemist olevat Eesti kõige pikemalt päikeselise kandiga, kus suvi kõige pikem. Kel õunaaiaks paras maalapp sealkandis müüa, võib Salme siidrimeistriga julgelt ühendust võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles