Kas linnaõhk teeb priiks?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
OMAD JA VÕÕRAD: Vasakult heerold (Ardo Vahter), raehärra Lippe (Juhan Nemvalts), sündikus (Kalev Mõisaäär), proua Lippe (Birgit Ehrenberg), Barbara (Piret Hiie-Kivi), proua Schale (Merike Meriloo), pürjermeister Schale (Virgo Neemre), Kalaranna Anni (Kersti Sepp) ja allohvitser Hannes (Priit Kivi).
OMAD JA VÕÕRAD: Vasakult heerold (Ardo Vahter), raehärra Lippe (Juhan Nemvalts), sündikus (Kalev Mõisaäär), proua Lippe (Birgit Ehrenberg), Barbara (Piret Hiie-Kivi), proua Schale (Merike Meriloo), pürjermeister Schale (Virgo Neemre), Kalaranna Anni (Kersti Sepp) ja allohvitser Hannes (Priit Kivi). Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Lossipäevade raames saab laupäeval lossihoovis täiesti priilt vaadata Saaremaa Teatri uut lavastust "Kas linnaõhk teeb priiks?".

Lavastaja Lii Pihl ütles, et tüki näol on tegu Jaan Krossi "Raeooperiga", mida ta tahtis lavale tuua juba ligi veerand sajandit tagasi. Laupäeval kell üks algav etendus kujutab endast siiski vaid näitemängu esimest vaatust, mida on pisut täiendatud selgitavate lisatekstidega. Teine vaatus on plaanis teatrisõprade ette tuua sügisel.

Laupäevane etendus algab n-ö eelmängu või väikese töötoaga lossipäevade keskaja telgis. "Tutvustame seal keskaja tavasid – kuidas ennast meigiti, mida kandis rikkam rahvas ja mida lihtsamad inimesed," selgitas Pihl. Pärast etendust saab samas telgis ka ise kostüüme proovida ja neis ka pilti teha, lubas ta.

Näitemängu enda kohta ütles lavastaja, et selle teemaks on omad ja võõrad, kohalikud ja sisserändajad – praegu igati aktuaalne väga mitmel tasandil. Keskajateemaline tükk on Pihli sõnul Saaremaa Teatri jaoks ühtlasi hea vaheldus, sest külajante on tehtud omajagu. Ta ei välistanud, et näitemängu võidakse pärast lossipäeva mingil ajal etendada ka raekoja tagusel uuel terrassil, mis on sellise ürituse jaoks väga sobiv paik. "Kui luba antakse, siis teeme," lausus ta.

Lavastuse kunstnik-stilist on Leenamari Pirn Vanemuise teatrist. Saaremaa Teater tänab abi eest ka Jaan Krossi suguvõsa esindajaid, Saaremaa vallavalitsust, KULKA Saaremaa ekspertgruppi, Kuressaare teatrit, Saaremaa muuseumi, Kuressaare raeühingut jt.

Piletit lossihoovi etendusele ei ole, küll saab näitemänguseltskonda toetada annetuskarbi vahendusel.

Kuressaare 15. lossipäevad

28.–29. juunini saab Eesti ühe kauneima kindluse hoovis ja müüride vahel nautida aegadetagust õhustikku ja melu ning eri ajastute muusikat, tantsu, teatrit, lahinguid, võitlusi, kaupmeeste ja käsitöömeistrite laata ning muistsete retseptide järgi valmistatud roogi.

Ühtlasi seatakse lossihoovis üles ajalooküla, kus erinevad ajalooklubid ja ansamblid teevad oma telklaagrites keskajateemalisi õpitubasid, alates keskaegsest moest, lõpetades nahaparkimise ja söögitegemisega. Avatud on kaupmeeste ja käsitöömeistrite laat, ajaloopõhiste tegevuste hoov ja käsitöökeldrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles