Hulpiv õllepurk reetis salajase särjepüügi

Karoliina Tammel
Copy
Kuivatatud särg.
Kuivatatud särg. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Keskkonnainspektorid tabasid aprilli keskel Kärla kandis Kõrkkülas võrkudega särge püüdnud mehed tänu vees märgatud tühjale õllepurgile. 

Inspektorid Hendrik Lõbus ja Timo Tamm ning inspektsiooni Saaremaa büroo juht Jaak Haamer olid 16. aprillil tegemas järelevalvet Vägara lahte viiva kanali ääres. Oli pime ja kui Lõbus valgustas taskulambiga kanalit, märkas ta seal õllepurki. Selgus, et see tähistas püügile pandud nakkevõrgu ühte alguspunkti. 

Lähemal kontrollimisel seigus, et püügile oli asetatud ka teine nakkevõrk, mille mõlemas otsas tähistuseks samuti õllepurgid. Kokku 88 meetrit võrku püügile pannud meeste eesmärk oli kogu suvine särjesaak ühe püügiga välja tõmmata. 

Ebaseaduslikult püütud särgi loeti kokku 94 ja kalade nii suurel hulgal püüdmist loetakse ka keskkonnakahju tekitamiseks. Keskkonnainspektsioon määras kahele mehele rahatrahviks kokku 600 eurot. 

Keskkonnainspektsiooni büroo juhataja Jaak Haameri sõnul on kevadine kalastusperiood suuresti seotud just särjega, kuid ebaseaduslik kalapüük on Saaremaal palju mastaapsem. 

Eelmisel aastal registreeriti keskkonnainspektsioonis 33 kalapüügiseaduse rikkumist, millest üks kolmandik oli toime pandud kevadel. Need on rikkumised, kus isiku nimi on teada ja väärteomenetlus algatatud. 

Lisaks tuvastati läinud aastal Saaremaal 50 sellist intsidenti, kus veekogust leiti püügivahend, mille omanik jäi tuvastamata. Haamer selgitas, et röövpüüdjad kasutavad oma püügivahendite märgistamiseks igasugu käepäraseid vahendeid: õllepurke, plastikpudeleid, kanistreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles